KO ĆE BITI PREDSEDNIK SKUPŠTINE

Predsednik Narodne skupštine tek treba da bude predložen i izabran, što je jedna od šest tačaka dnevnog reda ovog zasedanja, koje je počelo juče, a prema nezvaničnim saznanjima Kurira, u uskom izboru za tu funkciju, pored dosadašnjeg šefa parlamenta Vladimira Orlića, nalaze se i aktuelna premijerka Ana Brnabić i Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Favoriti

Ana Brnabić
FOTO: PRINTSCREEN PRVI.TV

– Na čelo parlamenta najverovatnije će ponovo doći neko iz redova SNS. Iako još nije pala konačna odluka, trenutno se razmatraju dve opcije, a to su Ana Brnabić i Nikola Selaković. Za ovakav saziv parlamenta, u kom se očekuju razne opstrukcije opozicije, što se pokazalo već prvog dana, za šefa Skupštine je potreban neko ko ume dobro da se izbori s napadima, a Brnabićeva i Selaković se čine kao dobar izbor za tu poziciju – naveo je dobro obavešten izvor Kurira upućen u aktuelna dešavanja.

Inače, prema podacima Otvorenog parlamenta, izbor predsednika Skupštine najduže se čekao 2007, kada je Tomislav Nikolić izabran čak 82 dana nakon što je započeta konstitutivna sednica. Njegov mandat je trajao samo pet dana i već 13. maja zamenio ga je Oliver Dulić. Izbor predsednika čekao se 80 dana i 2020, kada je parlament konstituisan 3. avgusta, a Ivica Dačić izabran za predsednika tek 22. oktobra. Treća po rekordu u dužini pauze je 2012, kada su poslanicima verifikovani mandati 31. maja, a predsednik Nebojša Stefanović izabran posle 52 dana, 23. jula.

spomenice, Nikola Selaković
FOTO: MINRZS

Statistika

Najčešće se dešavalo da od početka sednice do izbora predsednika Skupštine prođe sedam dana, kao 1994, 2004. i 2014. godine, 2016. godine pauza je trajala tri dana, dok se 2008. godine čekalo dve nedelje. Ostali sazivi birali su prvog čoveka parlamenta u danu kada su poslanici položili zakletve, pa je tako poslednji saziv, 2022. godine, startovao 1. avgusta, a Vladimir Orlić je izabran sutradan. Parlament se smatra konstituisanim potvrđivanjem mandata i od juče teče rok od 90 dana za formiranje nove vlade Srbije.

Izvor : kurir.rs

Foto: Kurir televizija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *