LAJČAK POSLE SASTANKA SA KURTIJEM

Foto:EPA Valdrin Xhemaj

Izvor: Kurir.rs/Kosovo Online/Lokalne novine | Obrenovac, 12.05.2023.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao je da je sa njim imao važnu raspravu u vezi sa nacrtom Statuta Zajednice srpskih opština.

„Razgovarao sam detaljno sa premijerom o tome kako Evropska unija vidi proces izrade nacrta Statuta i verujem da imamo dogovor o ovom procesu. Imamo dogovor, imamo žalbu i potrebne su nam jasne ideje za naredne korake“, rekao je Lajčak.

Istakao je EU jasno stavila do znanja da je za njih prihvatljiv svaki model ZSO zasnovan na evropskim vrednostima i principima i evropskim modelima.

„To smo govorili od početka, jasni smo po tom pitanju“, rekao je Lajčak.

Lajčak je najavio da će po tom pitanju sutra boraviti u Srbiji u zvaničnoj poseti, a da će se u ponedeljak u Briselu sastati sa glavnim pregovaračima Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem.

„Veoma je važno da imamo razumevanje o koracima koje ćemo preduzeti i imali smo važnu diskusiju. Isto ću sutra razgovarati u Beogradu i sastaću se sa dvojicom glavnih pregovarača, Bisljimijem i Petkovićem, u ponedeljak u Briselu. Obe strane moraju da se posvete normalizaciji odnosa“, rekao je Lajčak.

Upitan da li bi situacija na severu mogla da se zaoštri, posle zakletve albanskih gradonačelnika u četiri tamošnje opštine, Lajčak je rekao da postoje dva puta napred: normalizacija ili konfrontacija, i da drugo nije nikome u interesu.

„Možemo da imamo samo normalizaciju ili konfrontaciju, a mi želimo da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju, tako da želimo da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju, to nije nikome u interesu“, poručio je Lajčak.

On je, između ostalog, naglasio da će popodne posetiti sever kako bi se uverio u situaciju na terenu.

„Idem na sever, ali mi je interesantno da razgovaram i sa gradonačelnikom Južne Mitrovice i da čujem njegovo viđenje situacije“, rekao je Lajčak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *