OBJAVLJENA SVETSKA LISTA NAJJAČIH VOJSKI

Srbija može da bude ponosna na svoju vojsku, jer je prema najnovijoj listi koju je objavila stranica „Global fajerpauer“ lider u regionu i nalazi se ipred komšija, a to je 58. mesto od 145 zemalja. Prvo mesto na rang listi najjačih nacionalnih oružanih snaga i dalje drže SAD, iza njih je Rusija, zatim Kina, Indija, Ujedinjeno kraljevstvo, Južna Koreja, Pakistam , Japan, Francuska i Italija.

Na osnovu faktora kao što su količina vojne opreme i vojnika svake zemlje, ali i njihova finansijska situacija, logistički kapaciteti i geografski uslovi, između ostalog, generiše se ocena „Pauer indeksa“, pri čemu niža ocena ukazuje na snažniju vojsku, objašnjava „Biznis insajder“.

Od zemalja regiona Srbija na listi zauzima najbolju, 58. poziciju, dok su iza nje, Hrvatska na 69, Slovenija je 86, Albanija je na 91 mestu, Severna Makedonija je 108, Crna Gora 128, a BiH se nalazi na 133. poziciji. Ispod Srbije, na 59. mestu je Bugarska.

– SAD su zauzele prvo mesto jer pokazuju najbolje brojke u ključnim materijalnim, finansijskim i resursnim kategorijama – saopštio je „Global fajerpauer“.

U saopštenju se ističe da je Americi dodeljena ocena 0,0712 „Pauer indeks“.

Sa 92 razarača, 11 nosača aviona, 13.300 aviona i 983 borbena helikoptera, prema podacima iz aprila 2023. godine, ta zemlja se rangirala prva u mnogim područjima, uključujući veličinu svoje flote aviona, broja ratnih brodova i snage svoje transportne flote. Takođe, SAD ima znatno najveći odbrambeni budžet od 761,7 milijardi dolara, što je skoro trostruko više od Kine, koja je na drugom mestu sa budžetom za odbranu od 230 milijardi dolara, piše „Biznis insajder“ za vojsku SAD.

U pregledu za 2023. godinu „Global fajerpauer“ je uzimao u razmatranje 145 svetskih sila.

Izvor : Kurir.rs/Novosti/N1

Foto : BETA, MINISTARSTVO ODBRANE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *