POČELO JE…

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Beograda Zoran Lukić je rekao da je zakonska obaveza GIK – a da do subote usvoji obrasce kako bi bili omogućeno zaintersovanima da podnose liste kandidata za izbore raspisane za 2. jun.

On je za RTS kazao da su od juče, kada je predsednica skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala beogradske izbore za 2. jun počeli da teku zakonski rokovi za njihovo održavanje.

Opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ i NADA se tome protive jer, kako tvrde njihovi predstavnici, nisu omogućeni fer i pošteni izborni uslovi i sprečena mogućnost krađe.

Lider Stranke slobode i pravdeDragan Đilas, čije SSP je deo koalicije „Srbija protiv nasilja“ je ocenio da beogradskih izbora 2. juna neće biti, „jer to o čemu vlast priča, nisu izbori“.

On je za TV N1 naveo da je „Evropa u Rezoluciji Evropskog parlamenta sa 90 odsto glasova ‘Za’ rekla šta misli o tome što se zovu ‘izbori u Srbiji’ “ i da su tu i preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Dodao je, kako je prenela SSP, da nije moguće prvo raspisati izbore, a tek onda krenuti u primenu preporuka.

Predsednik GIK je kazao da izborne liste mogu da predaju registrovane političke stranke, koalicije i grupe građana.

Podsetio je da je na prošli izborima bilo 1.180 biračkih mesta, te da je upućena preporuka gradskim opštinama da broj maksimalna birača na svakom biračkom mestu ne prelazi 1.800.

„To će prouzrokovati povećenje broja broj biračkim mesta ali ne drastično … račiunali smo da će biti na nekih 80 novih biračkih mesta „, kazao je Lukić.

Vlast inače negira navode o izbornoj krađi i izražava spremnost za primenu preporuka ODIHR dok stavove opozicije tumači kao strah od novog izbornog poraza.

Izvor : Beta

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *