PORUKA AMERIČKOG SENATORA

Foto:Nenad Kostić

Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 26.05.2023.

Američki senator Kris Marfi, koji zajedno s kolegom Garijem Pitersom iz Mičigena od 24. do 26. maja boravi u Beogradu, poručio je na konferenciji za medije u Ambasadi SAD, odgovarajući na pitanja Kurira i ostalih domaćih medija, da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji ne treba da potraje još godinu dana.

– I Priština i Srbija treba da ispune svoje obaveze u narednih godinu dana – rekao je Marfi.

Partnerstvo

On je kazao i da će – ako se formira ZSO i ako Srbija prihvati kosovska dokumenta – teško dolaziti do eskalacije zbog pitanja poput registarskih tablica.

Marfi se zahvalio ambasadoru SAD Kristoferu Hilu i timu na dobrodošlici.

– Drago mu je što sam opet ovde, volim da delim iskustva u Beogradu. SAD i Srbija imaju dobar odnos i nastaviće da ga grade. Ekonomsko partnerstvo se pojačava – poručio je Marfi.

Senator se dotakao i rusko-ukrajinskog sukoba, te govorio o sankcijama i očekivanjima te zemlje kad je reč o Srbiji. On je kazao da Amerika želi da se Srbija pridruži SAD i Evropi u sankcijama prema Ruskoj Federaciji.

– Ono što je Rusija učinila je neprihvatljivo. Odlučili su da targetiraju decu, civile, domove. To se prelilo na ceo svet i pokušaćemo da preduzmemo sve da sukob ne eskalira. Poštujem Vučićevu odluku da ne želi da uvede sankcije, ali nadam se da je budućnost Srbije sa EU i da je povezana sa SAD – rekao je Marfi.

O masakru

Senator je govorio i o stravičnom masakru u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru. Kazao je da je bio u toj školi i položio cveće, kao i da se nada da će Srbija odsad drugačije reagovati na masovne pucnjave.

– Smatram da bi samo određeni ljudi trebalo da imaju pristup oružju, treba pričati o tome izvan zakona, i treba prestati s veličanjem nasilja – rekao je Marfi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *