PREDSEDNIK SKUPŠTINE DO KRAJA NEDELJE, EVO KO SU FAVORITI

Kako najpre mora da se izabere predsednik parlamenta da bi mogli da budu raspisani novi izbori u Beogradu, očekuje se da to bude urađeno u najkraćem mogućem roku, nedugo nakon toga sledi i izbor premijera i ministara

Predsednika Narodne skupštine, po svemu sudeći, dobićemo do kraja ove nedelje, a glavni favoriti za prvog čoveka srpskog parlamenta su njen doskorašnji predsednik Vladimir Orlić i ministar Nikola Selaković. Najdalje za desetak dana javnost će biti obaveštena i o sastavu nove vlade.

Prvo parlament

Kako najpre mora da se izabere predsednik parlamenta kako bi raspisao nove izbore u Beogradu, očekuje se da to bude urađeno u najkraćem mogućem roku, verovatno do kraja nedelje. To potvrđuje i najava doskorašnjeg gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koji je juče rekao da će izbori za Beograd biti raspisani u narednih sedam ili osam dana, te da bi voleo da se održe još u aprilu, preciznije 28. aprila.

Kad je reč o prvom čoveku srpskog parlamenta, dobro obavešteni izvori Kurira navode da su u trci Nikola Selaković i Vladimir Orlić, koji je i dosad obavljao tu funkciju, mada pojedini pominju čak i Milenka Jovanova iz SNS.

– Jovanov se pominje i kao mogući ministar u novoj vladi, a ukoliko ne bude bio izabran ni za šefa parlamenta ni za ministra, ne gine mu mesto šefa odborničke grupe, jer se tu sjajno pokazao – dodaje naš sagovornik.

Uskoro vlada

Predsedništvo Srbije, Konsultacije, Aleksandar Vučić, Miloš Vučević, SNS
FOTO: FONET/ZORAN MRĐA

Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je završio s konsultacijama o mandataru za sastav nove vlade razgovorima s liderom SPS Ivicom Dačićem i predstavnicima liste Srbija ne sme da stane. Lider naprednjaka Miloš Vučević posle konsultacija na Andrićevom vencu rekao je da će za desetak dana obavestiti predsednika i javnost o sastavu nove vlade.

– Mi smo predsednika republike obavestili da imamo mogućnost za sastav vlade i rekli da ćemo javnost, svakako i predsednika republike, u narednih desetak dana, odnosno najdalje za desetak dana obavestiti o sastavu vlade, odnosno ko je predložen za mandatara za sastav vlade da bi predsednik mogao da mu poveri mandat – rekao je lider naprednjaka.

Dodao je i da su spremni da se u kratkim rokovima nastavi konstitutivna sednica Skupštine i izaberu organi.

Brzo i efikasno

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir ocenjuje da će konstituisanje Skupštine biti jako brzo završeno.

Dejan Vuk Stanković
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– Ne verujem da će trajati duže od deset dana. Ostaju mnogi, dolaze po neki… Verujem da će ostati Miloš Vučević, Siniša Mali, Ivica Dačić, Goran Vesić, Bratislav Gašić, Milan Krkobabić, a moguće i Maja Popović, Tanja Miščević, Maja Gojković i Irena Vujović. S druge strane, ko odlazi, znaju lideri stranaka, i to diskreciono pravo im ne oduzimamo, mada će nekih promena sigurno biti, mada neće biti dramatične i radikalne. Moguć je povratak Rasima Ljajića i još po neko iznenađenje, ali mi se čini da će Vlada Srbije biti formirana brzo i efikasno – kaže Stanković.

Ukazuje i da je zanimljivo videti gde će biti trenutna premijerka Ana Brnabić.

– Sumnjam da će biti ministarka ako ne bude premijerka – konstatovao je Stanković.

Sličnog je mišljenja i direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“ Vladimir Pejić, koji smatra da i u novoj vladi možemo da očekujemo Miloša Vučevića, Sinišu Malog, Gorana Vesića, Ivicu Dačića, Bratislava Gašića….

Vladimir Pejić, Agencija Faktor plus
FOTO: BETA/MILOŠ MIŠKOV

– Očekujem da broj ministarstava bude manji, ali uz neka nova imena – kazao je nedavno u intervjuu za Kurir Pejić.

Ivica Dačić

Spremni za nastavak saradnje sa SNS

Nakon konsultacija sa Aleksandrom Vučićem, Dačić je izjavio da je lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ spremna za nastavak saradnje sa SNS i predsednikom Vučićem, kao i da će u narednim nedeljama uslediti konstituisanje svih državnih organa.

– Ponovili smo da smo ponosni na sve dobre rezultate koje smo zajedno ostvarili od 2012. i da smatramo da je za razvoj i budućnost Srbije od vitalnog značaja da sačuvamo političku stabilnost jer je to preduslov za odbranu državnog nacionalnog interesa, ali i da ostvarimo ciljeve razvoja – kazao je on.

Miloš Vučević

Sa SPS i manjinama o sastavu vlade

Na konsultacijama s Vučićem na Andrićevom vencu, pored predsednika SNS Miloša Vučevića, bili su i potpredsednici Ana Brnabić i Vladimir Orlić, predsednik IO SNS Darko Glišić, kao i partneri s liste Rasim Ljajić i lider PUPS Milan Krkobabić.

– Mi imamo većinu. Razgovaraćemo s kolegama iz SPS, SVM, verovatno s još nekim manjinskim strankama o sastavu nove vlade – rekao je Vučević.

TRI ŽENE NA ČELU SKUPŠTINE, NEKI IZGURALI I DVA MANDATA, A ON TEK PET DANA

Novoizabrani narodni poslanici verifikovali su mandate 6. februara, a predsednik Skupštine, po svoj prilici, najverovatnije će biti biran u narednih nekoliko dana kako bi mogao da raspiše nove beogradske izbore za kraj aprila.

I dok javnost u Srbiji sitno broji do trenutka kada će saznati ko će voditi parlament – da li će to i dalje biti Vladimir Orlić, koji je na čelu Skupštine od 2022. godine ili Nikola Selaković, dosadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je takođe jedan od favorita, prisetimo se ko je od početka višestranačja u Srbiji bio na čelu najvišeg zakonodavnog tela.

Dok su pojedinci izgurali i dva mandata, Tomislav Nikolić, nekadašnji predsednik Srbije i osnivač SNS, ostaće upisan u političkoj istoriji kao neko ko je na čelu parlamenta bio svega pet dana.

PRVI saziv (11. januar 1991 – 25. januar 1993.) do 5. juna Prof. dr Slobodan Unković, od 5. juna Aleksandar Bakočević

Branko Lazić, Slobodan Unković
FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

DRUGI saziv (25. januar 1993 – 20. oktobar 1993.) do 29. juna Zoran Lilić, od 29. juna dr Zoran Aranđelović

TREĆI saziv (24. januar 1994 – 3. decembar 1997.) Dragan Tomić

ČETVRTI saziv (3. decembar 1997 – 22. januar 2001.) Dragan Tomić

PETI saziv (22. januar 2001 – 27. januar 2004.) do 6. decembra 2001. Dragan Maršićanin od 6. decembra 2001. Nataša Mićić

Nataša Mićić
FOTO: FONET/BOŽIDAR PETROVIĆ

ŠESTI saziv (27. januar 2004 – 14. februar 2007.) do 3. marta 2004. Dragan Maršićanin od 4. marta Predrag Marković

Seks, Afera, Seks Skandal, Seksi-skandali, Dragan Maršićanin, Ljiljana Šubić, Predsednik Skupštine
FOTO: MARINA LOPIČIĆ

SEDMI saziv (14. februar 2007 – 11. jun 2008.) od 8. maja 2007. do 13. maja 2007. Tomislav Nikolić od 23. maja 2007. Oliver Dulić

Tomislav Nikolić
FOTO: MARINA LOPIČIĆ
Oliver Dulić
FOTO: PRINTSCREEN/INSTAGRAM

OSMI saziv (11. jun 2008 – 31. maj 2012.) Slavica Đukić Dejanović

Slavica Đukić Dejanović
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

DEVETI saziv (31. maj 2012 – 16. april 2014.) Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović
FOTO: MOD.GOV.RS

DESETI saziv (16. april 2014 – 3. jun 2016.) Maja Gojković

Maja Gojković
FOTO: ATA IMAGES

JEDANAESTI saziv (3. jun 2016 – 3. avgust 2020.) Maja Gojković

Ivica Dačić
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

DVANAESTI saziv (od 3. avgusta 2020 – 1. avgusta 2022) Ivica Dačić

Vladimir Orlić
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

TRINAESTI saziv (od 1. avgusta 2022.) Vladimir Orlić

Izvor : Ivana Žigić/Kurir Politika

Foto: Zorana Jevtić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *