PROFI VLADA

Kabinet u Nemanjinoj 11 mogao bi, prema najavi predsednika Srbije, da bude formiran do 15. marta, a s obzirom na veliki i značajan posao koji je pred našom zemljom u narednom periodu, on bi trebalo da bude brojčano manji, ali efikasan

Buduća vlada Srbije, koju po svemu sudeći možemo da očekujemo u možda najkraćem roku dosad, do 15. marta, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, najverovatnije će biti brojčano manja od aktuelne, a činiće je dosta starih, iskusnih ministara, ali i dobar deo novih eksperata, jer je pred našom zemljom mnogo posla u narednom periodu, ocena je sagovornika Kurira.

Iskustvo i osveženje

Kako je najavio predsednik Vučić, Narodna skupština biće formirana u predviđenom roku, do 14. februara, a nakon toga i vlada Srbije, najverovatnije mesec dana kasnije, do 15. marta. Sagovornici Kurira saglasni su u oceni kako bi buduća vlada mogla da izgleda.

– Očekujem da će i u narednoj vladi biti neki od ministara iz aktuelne vlade koji su se najviše pokazali i koji su najiskusniji, ali pored njih, verujem da će biti i priličnog osveženja u vidu novih imena. Istovremeno, verujem da će vlada biti brojčano manja – kazao je za Kurir Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“.

Vladimir Pejić
FOTO: MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Ukazao je i da je prilikom sastava aktuelne vlade takođe bilo novih imena, ali i napomenuo da ne treba očekivati po svaku cenu da dolaze novi ljudi.

– Ono što je sigurno jeste da može da se očekuje kontinuitet u politici, iako će biti personalnih noviteta. Ali, suštinski, politički i ekonomski očekujem vladu kontinuiteta, koja će biti usklađena sa politikom koju vodi predsednik Vučić – istakao je Pejić.

I politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je za Kurir da će nova vlada biti kombinacija iskusnih ministara iz redova političara i eksperata nalik svim dosadašnjim.

– Od ministara će se tražiti rezultati, odgovornost i timski rad, kao i spremnost da rade posvećeno na duži vremenski period. Biće izvesno i promena, a da li će one biti kadrovske ili političke u smislu sastava vlade Srbije, ostaje da se vidi u pregovorima između SNS sa strankama sa kojima će pregovarati, uključujući i SPS – naveo je Stanković.

Dejan vuk Stanković
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

Procene

A kladionice takođe imaju brojne favorite među aktuelnim ministrima, za koje prognoziraju da imaju najveće šanse da opet vode neki resor. Tako najveće šanse za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ponovo ima aktuelni ministar Goran Vesić, sa kvotom 1,3, dok za to mesto bukmejkeri šansu, doduše gotovo dvostruko manju, daju i Tomislavu Momiroviću, čija je kvota 2,7. U igri za taj resor je i aktuelni direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić.

Na čelu Ministarstva kulture kladionice ponovo vide ministarku Maju Gojković, čija je kvota 1,25, a šanse daju i glumcima Lazaru Ristovskom, te Lidiji Vukićević. Iako je, prema kladionicama, viđen i za budućeg premijera, koji za to mesto ima najveće šanse posle aktuelne predsednice Vlade Ane Brnabić, Miloš Vučević može da računa i na novi mandat na čelu Ministarstva odbrane, jer mu je kvota 1,3. U igri za to mesto je i doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin.

Sudeći prema procenama kladionica, za pozicije ne treba da brinu ni ministarke poljoprivrede, pravde i zdravlja – Jelena Tanasković, Maja Popović i Danica Grujičić. I Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova, prema ovim prognozama, mogao bi da ostane na toj poziciji i u narednom mandatu. Favoriti za budućeg premijera, osim Ane Brnabić, jesu i Vučević i aktuelni ministar finansija Siniša Mali.

Pregovori o gradskoj vlasti Šapić: Pozivam „Mi – glas iz naroda“ na razgovor Nestorovićeva lista: Ne podržavamo nikoga

Aleksandar Šapić, kandidat za gradonačelnika Beograda liste „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“, uputio je javni poziv svim nosiocima mandata u Skupštini grada, a pre svega listi „Mi – glas iz naroda, Aleksandar Jerković“, da, ukoliko žele, razgovaraju o potencijalnoj saradnji i planovima za razvoj Beograda u naredne četiri godine i „načinu na koji ćemo naš grad učiniti još boljim i lepšim“.

No, iz koalicije „Mi – glas iz naroda“ poručili su u saopštenju da ne podržavaju koaliciju ni sa koalicijom SNS-SPS, ni sa potencijalnom koalicijom „Srbija protiv nasilja“ i NADA.

– Ako ne bude formirana nova gradska većina mimo nas i budu raspisani novi izbori, sada već kao parlamentarna lista imaćemo bolju priliku da predstavimo naš plan i program za upravljanje Beogradom, što će dati glasačima jasniji izbor od onog koji su imali na prethodnim izborima – naveli su.

Izvor : kurir.rs

Foto: Vlada Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *