ŠEFOVI DIPLOMATIJA EU O KOSOVU I METOHIJI

Šefovi diplomatija EU će danas na sastanku u Luksembugu raspravljati o situaciji na Kosovu i Metohiji posle dešavanja u Banjskoj i najnovije posete diplomatskih izaslanika EU i zemalja Kvinte Beogradu i Prištini, najavljeno je u sedištu Evropske unije u Briselu.

Odnosi Beograda i Prištine biće jedna od tema samita šefova država i vlada EU u četvrtak i petak u Briselu.

„Glavna poruka debate šefova diplomatija u ponedeljak biće da u sadašnjoj situaciji evropska perspektiva za Beograd i Prištinu nije moguća„, izjavio je visoki zvaničnik EU uoči sastanka u Luksemburgu.

Najavio je da će visoki predstavnik EU Đuzep Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izvestiti ministre o razgovorima obavljenim tokom vikenda u Beogradu i Prištini.

„Stav visokog predstavnika Borelja je jasan – posle nasilja dve strane moraju da se vrate dijalogu po okriljem EU. Bez uspešnog završetka dijaloga neće biti evropske perspektive za Beograd i Prištinu, to mora biti jasno rečeno“, izjavio je zvaničnik EU.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak u Luksemburgu na stolu neće biti konkretan predlog mogućih mera protiv Beograda, ali, kako je rekao „posle nasilja na severu Kosova sve opcije su na stolu“.

Izvor : Kurir.rs/RTS

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *