SI ĐINPING SA PREMIJERKOM BRNABIĆ

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je u susretu sa predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić da Kina podržava Srbiju da napreduje na nezavisnom putu razvoja, želi da sa srpskom stranom jača multilateralnu koordinaciju i da zajedno zaštite međunarodnu jednakost i pravednost, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Si se danas U Pekingu sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić koja je prisustvovala Šestom kineskom međunarodnom sajmu uvoza (CIIE) u Šangaju. On je ocenio da to pokazuje iskrenost i prijateljstvo srpske strane prema kineskom narodu i odlučnost za razvoj odnosa sa Kinom.

Kina i Srbija su „čelični prijatelji“ koji su zajedno savladali poteškoće. Bilateralni odnosi imaju duboku istoriju i široke zajedničke interese. Dve strane imaju snažan motor saradnje, rekao je Si. Podsetivši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno u Kini prisustvovao forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, Si je ocenio da bilateralni odnosi poslednjih godina dobro napreduju.

Si Đinping
FOTO: AP GIANLUIGI GUERCIA

Sadržaj sveobuhvatnih strateških odnosa partnerstva je sve bogatiji, dok je praktična saradnja dala plodonosne rezultate. Kineska strana želi da zajedno sa srpskom stranom unapređuje bilateralne odnose, rekao je Si.

On je istakao da obe strane treba dobro da rade na izgradnji velikih projekata u okviru bilateralne saradnje, te da ubrzaju sprovođenje sporazuma o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije kako bi on što skorije stupio na snagu, kao i da jačaju saradnju na polju naučnih i tehnoloških inovacija, te da prodube saradnju u obrazovanju, sportu, turizmu i drugim oblastima, ali i da povećaju kulturnu komunikaciju, radi širenja kinesko-srpskog prijateljstva.

Kineska strana podržava Srbiju da napreduje na nezavisnom putu razvoja, želi da sa srpskom stranom jača multilateralnu koordinaciju i da zajedno zaštite međunarodnu jednakost i pravednost, naveo je Si.

Brnabić je izjavila da je prisustvovala Kineskom međunarodnom sajmu uvoza (CIIE) i 2019. godine. Ona je visoko ocenila brzi razvoj Kine i strategije i rukovodstvo predsednika Sija.

Srpsko-kineski odnosi dobro napreduju. Kina je već postala najveći partner Srbije kada je reč o investicijama, navela je Brnabić.

Projekt saradnje Železare Smederevo promenio je razvoj Srbije, dodala je premijerka.

„Dve strane su postigle sporazum o slobodnoj trgovini u roku od pola godine, što pokazuje njihovu odlučnost da se dalje prodube odnosi. Kina dosledno podržava srpsku stranu da zaštiti suverenitet. Srpski narod je na tome zahvalan. Srpska strana odlučno insistira na politici jedne Kine, očekuje da će dve zemlje nastaviti međusobno da se podržavaju, unapređuju zajedničku izgradnju Pojasa i puta, kao i da produbljuju saradnju u oblasti naučnih i tehnoloških inovacija“, navela je premijerka Srbije, prenosi CMG.

Izvor : Kurir.rs/Beta

Foto: Beta/Peđa Vučković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *