SPOMENICI U DONJOJ GRADINI I BEOGRADU

Predsednik Vlade Srpske Radovan Višković i premijerka Srbije Ana Brnabić potpisali su u Banjaluci Sporazum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, i to u Donjoj Gradini i Beogradu.

Dokument je potpisan u prisustvu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U Memorandumu je izražena opredeljenost da u cilju sećanja i negovanja kulture na žrtve ustaškog genocida (pod okriljem nacističke NDH), čiji vrhunac predstavlja sistem koncentracionih logora Jasenovac, budu izgrađena dva memorijalna centra i to: u Donjoj Gradini, kao mestu stradanja na kojem su vršene egzekucije, mučenja i zlostavljanja i u Beogradu, kao glavnom gradu Republike Srbije.

Potpisnici Memoranduma se obavezuju da će obezbediti uslove da se centri izgrade u skladu sa najvišim standardima i da budu dostojni sećanja na žrtve Jasenovca, navodi se u saopštenju.

Takođe, potpisnici memoranduma su saglasni da će spomenik u Donjoj Gradini i spomenik u Beogradu biti istog izgleda.

U cilju realizacije zajedničkog projekta izgradnje memorijalnih centara, potpisnici su saglasni da se osnuje zajedničko Upravljačko telo koje čine njegova svetost patrijarh Srpske pravoslavne crkve, predsednici Republike Srbije i Republike Srpske, predsednici Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, te predsednici Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske.

Izvor : Kurir.rs/RTRS

Foto : Printscreen/Youtube/RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *