SRBIJA BIRA

U Srbiji se danas održavaju lokalni izbori u 89 gradova i opština, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo, kao i u većini vojvođanskih opština. Glasačka mesta otvorena su u 7 sati, a zatvaraju se u 20 časova.

Lokalni izbori u Srbiji počeli su jutros u 7 sati otvaranjem biračkih mesta. Svoje pravo da glasaju građani mogu da ostvare do 20 sati, kada se biračka mesta zatvaraju. Podsetimo, do 20 sati je na snazi i izborna tišina.

Građani Beograda biraju 110 odbornika skupštine grada, a biraju se i odbornici u svih 17 beogradskih opština – Čukarici, Novom Beogradu, Paliluli, Rakovici, Savskom vencu, Starom Gradu, Voždovcu, Vračaru, Zemunu, Zvezdari, Barajevu, Grockoj, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu. Ukupan broj upisanih birača za izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, iznosi 1.602.112, a glasaće se na 1.265 biračkih mesta.

Na izborima se glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva jedne izborne liste na glasačkom listiću, a za beogradske izbore prijavilo se 14 lista.

Za vlast u Novom Sadu takođe se bori 14 izbornih lista, u Nišu se za izbore prijavilo 11 stranaka ili koalicija, u Valjevu šest, a u Čačku sedam.

Gde se sve glasa – detaljan spisak

Lokalni izbori se održavaju u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku.

Beogradske opštine

Biraju se i odbornici u beogradskim opštinama: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

Niške opštine

Takođe, glasa se i za odbornike u skupštinama svih pet gradskih opština u Nišu: Medijana, Palilula, Crveni krst, Pantelej i Niška Banja.

Glasaju i birači iz opština: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac, Surdulica i Preševo.

Kako je ranije objavila Gradska izborna komisija u „Vodiču za birače“, da bi neko imao pravo glasa na izborima, treba da bude državljanin Srbije, da je punoletan, da nije lišen poslovne sposobnosti i da ima prebivalište na teritoriji grada Beograda.

Na izborima 2024. identitet na biračkom mestu dokazujete važećom ličnom kartom ili važećom putnom ispravom (pasošem) na kojima je sadržan Vaš jedinstveni matični broj građana.

Ova dokumenta nisu važeća:

Stare lične karte nisu važeće od januara 2017. godine, tako da nisu prihvatljive kao dokument kojim dokazujete identitet. Vozačke dozvole takođe nisu prihvatljive, jer ne sadrže Vaš jedinstveni matični broj na osnovu koga bi članovi biračkog odbora utvrdili Vaš identitet.

Ukoliko je rok važenja Vaše lične karte istekao, sa sobom ponesite potvrdu iz MUP-a da ste podneli zahtev za izdavanje nove lične karte. Samo sa ovom potvrdom, birački odbor će Vam omogućiti da glasate.

Ukoliko imate drugo prezime u odnosu na ono koje je upisano u birački spisak, birački odbor Vam mora omogućiti da glasate ukoliko svoj identitet dokažete drugim dokumentom na kome se nalazi Vaša fotografija i JMBG.

Zbog promene zakona oko 10.000 građana neće moći da glasa

Posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije na inicijativu opozicionih poslanika, oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj, već na staroj adresi, a oko 10.000 njih će biti uskraćeno da izrazi svoju izbornu volju 2. juna.

Šta nije dozvoljeno

Važno je istaći da, da bi glas bio važeći, neophodno da se na glasačkom listiću zaokruži redni broj ispred naziva samo jedne izborne liste za koju birač želi da glasa. Kada je glasanje završeno, glasač treba da presavije glasački listić i ubaci ga u glasačku kutiju.

Takođe, na biračkim mestima nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, foto-aparata i kamera.

Ukoliko građanin dođe na biračko mesto u trenutku zatvaranja (nakon 20 časova), birački odbor će mu omogućiti da glasa, ali ako je mesto već zatvoreno, odnosno ako je komisija već počela da sakuplja i broji glasove, građanin neće moći da glasa.

Izbore prate domaći i strani posmatrači

Regularnost glasanja prati više od hiljadu i po domaćih posmatrača i 156 stranih.

Od domaćih posmatrača prijavljeni su CRTA, CESID, „Građani na straži”, JUKOM i „Kreni-promeni”, a od stranih OEBS-ODIHR, IFES, delegacija EU u Srbiji, IREKS, ambasada SAD, ambasada Holandije, Ambasada Slovačke i ambasada Velike Britanije.

Izvor : Kurir.rs

Autor: Ivana Radojčić

Foto: Nemanja Nikolić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *