SRBIJA DOBILA NOVE AMBASADORE

U Službenom glasniku su objavljeni ukazi predsednika Srbije Aleksandra Vučića o postavljenju pet ambasadora, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova.

Mirjana Živković postavljena je za ambasadora u Danskoj, Irena Šarac u Španiji, Danijela Čubrilo Martić u Keniji, Veljko Lazić u Argentini i Branislav Žeželj u Iraku.

Mirjana Živković je u ministarstvu spoljnih poslova angažovana od 2001. godine i obavljala je, između ostalog, funkcije generalnog sekretara i pomoćnika ministra za konzularne poslove. Službovala je kao šef Konzulata u Malmeu, a od 2011. do 2019. bila je generalni konzul u Generalnom konzulatu u Njujorku.

Irena Šarac je zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova od 2005. U više navrata je radila u Sektoru za bilateralnu saradnju i u Odeljenju za Aziju, Australiju i Pacifik, u kojem je obavljala i funkciju načelnika. Službovala je u ambasadama Srbije u Pekingu i Atini. Na mesto ambasadora Srbije u Madridu odlazi sa mesta pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju, funkcije koju vrši od juna ove godine. ; Danijela Čubrilo Martić je službovala u Misiji pri Evropskoj uniji u Briselu, Stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku i Stalnoj delegaciji pri UNESKO u Parizu.

Veljko Lazić je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1996. ;Službovao je u ambasadama u Lisabonu, pri Vatikanu, u Rimu, a od 2014. do 2020. bio je ambasador Srbije u Brazilu.

Branislav Žeželj je tokom karijere obavljao više funkcija u PKB-u, radio u privatnom biznisu u zemlji i inostranstvu, bio angažovan kao profesor na više univerziteta i kao konsultant na projektima u zemlji i više desetine država u inostranstvu i međunarodnim organizacijama, između ostalog i za Organizaciju za hranu i poljoprivredu UN. Radio je i kao specijalni savetnik ministra poljoprivrede.

Izvor : Kurir.rs/Beta

Foto: Dragan Kadić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *