SRBIJA OSTVARILA ZNAČAJAN NAPREDAK U BORBI PROTIV KORUPCIJE

Republika Srbija je ostvarila značajan napredak u borbi protiv korupcije, uspešno ispunivši 10 od 13 preporuka Grupe država protiv korupcije (GRECO) organa Saveta Evrope, pokazuje najnoviji izveštaj ove organizacije. Reč je o preporukama iz Četvrtog kruga evaluacije, dok su preostale tri preporuke delimično ispunjene.

U izveštaju se navodi da je značajan napredak napravljen u reformi Visokog saveta sudstva, sa većinom članova biranim od strane sudija smanjujući politički uticaj, dok su slične reforme postignute i u Državnom veću tužilaca.

Poboljšana je transparentnost kroz objavljivanje zakonskih nacrta i amandmana, kao i kroz efikasnije organizovanje javnih rasprava. Takođe, implementacija novih etičkih kodeksa za poslanike, sudije i tužioce znatno podiže standarde integriteta i profesionalizma, prema oceni ovog tela Saveta Evrope.

Ispunjavanje ovih preporuka predstavlja rezultat angažovanja ka jačanju vladavine prava i osiguranju nezavisnosti pravosudnog sistema, čemu je prethodilo usvajanje ustavnih amandmana, seta pravosudnih i drugih zakona, podzakonskih akata i procedura.

Ministarstvo pravde se obavezuje na nastavak rada na ispunjenju preostalih preporuka i daljem razvoju pravosudnog sistema u skladu sa evropskim standardima.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *