SRBIJA UPUTILA HUMANITARNU POMOĆ STANOVNICIMA GAZE

Vlada Republike Srbije usvojila je Zaklјučak kojim se državi Palestini upućuje humanitarna pomoć u robi, kao vid pomoć ugroženom stanovništvu usled kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Humanitarna pomoć daje se u hrani, vodi, medicinskoj opremi, kao i šatorima za smeštaj porodica. Ukupna vrednost robe je blizu tri miliona evra, u težini od blizu 900 tona.

humanitarna pomoć, Gaza
FOTO: KURIR

S obzirom na urgantnost situacije i opredeljenost naše zemlje da se pomogne palestinskom stanoviništvu, pomoć se šalje u dva avionska leta, od kojih prvi avion leti danas, dok se drugi se upućuje sutra.

humanitarna pomoć, Gaza
FOTO: KURIR

Ceneći značaj humanitarne pomoći današnji avion sa robom, prema informacijama Ministarstva spoljnih poslova, dočekaće Ambasador naše zemlje u Egiptu.

humanitarna pomoć, Gaza
FOTO: KURIR

Uvažavajući kompleksnost situacije niko ne može da proceni period u kojem će ova roba stići do stanovnika Gaze.

humanitarna pomoć, Gaza
FOTO: KURIR

Ostatak humanitarne pomoći prevoziće se brodskim putem u više navrata. Plan je da, kada pomoć stigne u Egipat, bude preuzeta od strane Crvenog polumeseca Egipta i dalјe kamionima prevezena u Pojas Gaze. To sve govori o složenosti procedure za vršenje isporuke humanitarne pomoći, kao i o neophodnosti iste.

humanitarna pomoć, Gaza
FOTO: KURIR

Ujedno, napominjemo i da se istim zaklјučkom Vlada saglasila i sa predlogom Ministarstva spolјnih poslova da se Vlada Republike Srbije odazove pozivu specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) za pružanje finansijske podrške Programu za hitnu pomoć Gazi, uplatom sredstava u iznosu od deset hiljada evra.

humanitarna pomoć, Gaza
FOTO: KURIR

Izvor : Kurir.rs

Foto: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *