SRPSKA DELEGACIJA U POSETI NARODNOJ REPUBLICI KINI

Delegacija Srpske napredne stranke predvođena članovima Predsedništva dr Petrom Petkovićem i Nemanjom Starovićem u kojoj je još 20 članova stranke doputovala je u službenu stranačku posetu Narodnoj Republici Kini gde će imati više sastanaka sa visokim predstavnicima Komunističke partije Kine, partijskim zvaničnicima i ministrima.

Srpsku delegaciju u Pekingu je dočekala direktorka Biroa za Evroazijske poslove Međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta KPK, gospođa Vang Min, koja je istakla da je uverena da će poseta biti sadržajna i dati dodatan zamah produbljivanju odnosa dve zemlje.

Petar Petković, Nemanja Starović, Kina, SNS, Srpska napredna stranka
FOTO: FOTO: SNS

Tom prilikom, Petković je zahvalio kineskim prijateljima na prijemu i toploj dobrodošlici, istakavši da se još jedna u nizu stranačkih poseta realizuje na inicijativu koju su još 2019. godine pokrenula dva predsednika Aleksandar Vučić i Si Đinping.

 Do ove posete dolazi nakon veoma uspešne i značajne posete predsednika Sija Srbiji. Važno je da unapređujemo našu međupartijsku saradnju i usvajamo primere dobre prakse na obostrano zadovoljstvo – naveo je Petković.

Delegacija je prvog dana posete obišla Kineski državni arhiv publikacije i kulture gde je imala prilike da se upozna sa bogatim kulturnim, književnim, umetničkim nasleđem najstarije civilizacije na svetu.

– Ovaj arhiv je otvoren na inicijativu predsednika Narodne republike Kine, predsednika Si Đinpinga, kao mesto spoja arhivske galerije, biblioteke, muzeja, umetnosti. Predstavlja riznicu kineske kulture i prostire se na 380.000 metara kvadratnih, a u planu je da se otvori više manjih arhivskih objekata širom Kine – istakao je direktor Državnog arhiva publikacije i kulture gospodin Liu Čengjong. On je predložio da se uspostavi saradnja nacionalnih institucija kulture Narodne Republike Kine i Republike Srbije i na sastanku je dogovoreno da uskoro zvanična delegacija predstavnika kulturnih institucija Srbije poseti Peking.

Petar Petković, Nemanja Starović, Kina, SNS, Srpska napredna stranka
FOTO: FOTO: SNS

Petković je istakao zadovoljstvo što je delegacija imala priliku da se upozna kako Narodna republika Kina neguje i poštuje svoju tradiciju i kulturu.

– Dolaskom Aleksandra Vučića na čelo Srbije i naša zemlja počela je da ulaže značajna sredstva u negovanje naše kulture i tradicije, s posebnim akcentom na negovanje kulture sećanja. Posebno bih istakao našu kulturnu baštinu na KiM koja se nalazi pod svakodnevnim napadima režima u Prištini i pokušajima da se falsifikuju i prekroje istorijske činjenice i preotme naše kulturno i versko nasleđe – podvukao je Petković.

Izvor – Kurir.rs

Foto: Foto: SNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *