ŠTA AKO VAM NE STIGNE POZIV ZA GLASANJE?

Građani Srbije koji nisu dobili poziv za glasanje ili, kako to imenuje Republička izborna komisija – obaveštenje o danu i vremenu glasanja – svakako da imaju pravo da izađu na birališta i ostvare svoje glasačko pravo.

Prema uputstvima RIK, iako, prema zakonu, „birač mora da dobije obaveštenje o danu i vremenu glasanja, birač nije u obavezi da to obaveštenje ponese na biračko mesto i birački odbor ne sme da uslovi birača pokazivanjem tog obaveštenja“.

Glasanje
Glasanjefoto: Stefan Stojanovic

Obavezno je da ponesete važeću ličnu kartu ili važeću putnu ispravu (pasoš) kako biste dokazali svoj identitet.

– Svoj identitet birač dokazuje važećom ličnom kartom, odnosno važećom putnom ispravom (pasošem). Takođe, birač u Vojsci Srbije, svoj identitet može da dokaže i vojnom legitimacijom koja sadrži sliku birača i njegov jedinstveni matični broj građana, dok birač koji glasa na biračkom mestu unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, svoj identitet može da dokaže i odgovarajućom ispravom koju mu izdaje taj zavod – piše na internet stranici Republičke izborne komisije.

Kako se dodaje, za dokazivanje identiteta više se ne može koristiti vozačka dozvola, jer njen nov obrazac više ne sadrži JMBG birača.

Lična karta
Lična kartafoto: Kurir

Takođe, svi punoletni građani, koji, po zakonu imaju glasačko pravo, mogu da provere da li su upisani u birački spisak na adresi i na kom mestu glasaju: https://upit.birackispisak.gov.rs

Podsetimo, građani Srbije će 17. decembra izaći na birališta gde će birati novi sastav parlamenta, Vlade, pokrajinske skupštine u Vojvodini, kao i vlast u desetinama opština i gradova.

Izvor : Espreso / Danas / S.Č.

Foto: Stefan Stojanovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *