STOLTENBERG U BEOGRADU 21. NOVEMBRA

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg od 19. do 22. novembra posetiće Sarajevo, Prištinu, Beograd, Skoplje i Tiranu i razgovarati sa njihovim najvišim zvaničnicima, saopštila ja alijansa.

Stoltenberg će u Beogradu biti u utorak, 21. novembra, gde će odvojeno razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić.

On će se u Beogradu sastati i sa srpskim naučnicima koji će mu predstaviti tehnologiju razvijenu u okviru programa NATO-a Nauka za mir i bezbednost.

Posetu Zapadnom Balkanu Stoltenberg počinje u nedelju u Sarajevu, radnom večerom sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Dan kasnije, 20. novembra, Stoltenberg će se sastati sa Visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom i predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto, a posetiće i sedište NATO-a u Sarajevu, gde će razgovarati sa vojnim liderima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Stoltenberg će istog dana otputovati u Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija, Vjosom Osmani-Sadriju i Aljbinom Kurtijem.

On će na KiM takođe posetiti kamp „Nating hil“ (Nothing Hill) misije KFOR, gde će razgovarati sa komandantom te misije predvođene NATO-om Ozkanom Ulutašom i obratiti se vojnicima. Stoltenberg će se sastati i sa direktorom Savetodavnog tima NATO-u za vezu Ralfom Peterom Hamerštajnom.

Iz Prištine Stoltenberg dolazi u Beograd, odakle nastavlja za Skoplje, gde će 21. novembra odvojeno razgovarati sa predsednikom i premijerom Severne Makedonije, Stevom Pendarovskim i Dimitrom Kovačevskim. On će se u Skoplju sastati i sa predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem i održaće govor u parlamentu.

U sredu, 22. novembra, Stoltenberg će se sastati sa liderima članica NATO-a iz regiona. Na taj sastanak su pozvani premijeri Slovenije, Crne Gore i Albanije, Robert Golob, Milojko Spajić i Edi Rama, i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Izvor : Kurir.rs

Foto: EPA Toms Kalnins

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *