VANREDNA SEDNICA I IZBOR

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike Skupštine grada Beograda.

– Upravo sam raspisala izbore za odbornike u Skupštini grada Beograda za nedelju 2. jun 2024. godine – rekla je predsednica Skupštine u obraćanju nakon raspisivanja izbora.

– Ovo je bila moja zakonska obaveza koju sam najkasnije do kraja današnjeg dana morala da ispunim. Izabrala sam poslednji mogući datum za raspisivanje beogradskih izbora, jer smo na zahtev opozicije i izričitu molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlučili da ovi izbori treba da se održe u najkasnijem mogućem terminu u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije – rekla je ona i dodala:

Ana Brnabić
FOTO: VIDEO PLUS

– Vreme pre raspisivanja izbora iskoristila sam da pokušam da pokrenem dijalog, da kroz razgovor sa svim parlamentarnim političkim akterima pokušam da učinim sve da ovi, kao i svi naredni izbori u Republici Srbiji proteknu i najboljem redu, u skladu sa najvišim demokratskoim standardima, i da pokažemo, do čega mi je bilo posebno stalo, ozbiljnost i odgovornost koju dugujemo svim građanima Republike Srbije.

– Želim da iskoristim ovu priliku da naglasim da moja vrata ostaju otvorena za dijalog. Ukolo postoji bar malo želje da pokažemo svim građanima Republike Srbije, bez obzira na lokalnu samoupravu, svim građanima Republike Srbije, da ipak nekada možemo zajedno da radimo na stvarima koje su bitne za sve naše građane, bez obzira na njihove političke afinitete i opredeljenost.

– Sada je naša zajednička obaveza, dužnost, da izborni dan protekne u najboljem mogućem redu, u duhu poštovanja, tolerancije i demokratskih vrednosti. Zato pozivam sve stranke i koalicije da se nadmeću u idejama i planovima i da u svakom trenutku, koliko god je to moguće, vode računa da izborna utakmica bude fer i korektna. Pozivam i sve građane Beograda da izađu na izbore i da na taj dan, koji je uvek praznik demokratije, svojim glasom pokažu kojim smerom Beograd treba da ide i kako da se razvija u budućnosti – poručila je predsednica Skupštine Srbije.

Vanredna sednica Vlade biće održana danas u 10 časova u Palati Srbija, a osim šefa države Aleksandra Vučića, predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić i ministara, prisustvovaće joj i ključni ljudi iz bezbednosnog sektora, vojske i policije, kao i direktori javnih preduzeća.

Na ovom zasedanju u najširem formatu, razmatraće se akcioni plan, odnosno odgovor države na izuzetno nepovoljnu političku situaciju, koja je kulminirala poslednjim pritiscima na Beograd kada je reč o Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj.

Takođe, očekuje se da na dnevnom redu budu i regionalne teme i ekonomski izazovi koji su pred našom zemljom.

Izvor : Kurir.rs/Novosti/Preneo: Đ. M.

Foto: Zorana Jevtić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *