VLADA SRBIJE USVOJILA NIZ UREDBI

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Zaključak o načinu finansiranja lečenja lica obolelih od retkih bolesti u 2024. godini kako bi se obezbedio nastavak, ali i započinjanje lečenja tih pacijenata i za to je iz budžeta za 2024. godinu obezbeđeno ukupno 7.200.000.000 dinara. Sredstva su namenjena onim pacijentima za koja Republička stručna komisija za retke bolesti donese odluku da je lečenje neophodno i prioritetno.

Na sednici je usvojena Uredba o uslovima, načinu dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma kojom se prvi put za ovu namenu bespovratno dodeljuje 150 miliona dinara. Pravo na dodelu sredstava imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu E-turista za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj. Maksimalana visina podsticaja po projektu je 2,9 miliona dinara uz obavezu sopstvenog učešća u iznosu od 10 odsto ukupne vrednosti investicije.

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja regionalnog rasta u Republici Srbiji u 2024. godini, koja za cilj ima i jačanje regionalnih institucionalnih kapaciteta, institucionalne infrastrukture za podsticanje tog rasta i razvoja i jačanje kapaciteta za strateško planiranje razvoja na regionalnom i lokalnom nivou. Za ove namene obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 315.000.000 dinara.

novac, dinari, pare
FOTO: SHUTTERSTOCK

Programom su, pored ostalog, utvrđeni ciljevi, mere, način i praćenje realizacije, definisani podnosioci projekata, oblasti, uslovi i način finansiranja, kriterijumi za utvrđivanje predloga za raspodelu sredstava, način i rok podnošenja prijava, potrebna dokumentacija za podnošenje projekata, postupak odabira prijava i izveštavanje. Ovaj dokument usvojen je zbog potrebe da se uspostavi kontinuitet sistemske podrške u podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji Srbije, integracija, koordinacija i usklađivanje regulative, institucija i aktivnosti Vlade i jedinica lokalne samouprave u planiranju i sprovođenju politike regionalnog razvoja, kao i planiranje regionalnog razvoja na osnovu razvojnih dokumenata na svim nivoima vlasti, a koji je uspešno započet u 2023. godini.

Na sednici je usvojena Uredba o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture u 2024. godini kako bi se unapredio razvojni potencijal jedinica lokalnih samouprava kroz stvaranje povoljnih uslova za privlačenje investicija, unapredio privredni ambijent i otvorila nova radna mesga, što bi trebalo da dovede do smanjenja razlika u privrednom potencijalu gradova i opština. Vlada Srbije je za sporvođenje ovog programa obezbedila 746.000.000 dinara.

Programom je utvrđen postupak izbora infrastrukturnih projekata i postupak rasporeda i korišćenja sredstava za podršku unapređenja poslovne infrastrukture, a na osnovu javnog poziva koji raspisuje resorno ministarstvo. Javni poziv će ubuduće biti raspisivan u drugom kvartalu tekuće godine, a sredstva raspoređena u budžetu za narednu godinu. Na ovaj način će efikasnije biti utrošena opredeljena budžetska sredstva i obezbeđena 6olja realizacija na terenu.

Na današnjoj sednici članovi Vlade usvojili su i izmenjenu Uredbu o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama kojom su iznosi za osvojene medalje povećani. Novčane nagrade sportistima, posebno za sportske rezultate ostvarene na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama i Šahovskoj olimpijadi, su od važnog interesa za razvoj i afirmaciju sporta, za što bolju motivaciju i pripremu sportista za postizanje još boljih rezultata koji će doprineti afirmaciji i ugledu naše države.

S obzirom na činjenicu da ove godine predstoje Olimpijske igre – Pariz 2024, ova nova rešenja su dodatni motiv članovima nacionalne sportske reprezentacije za postizanje još boljih rezultata, što će doprineti promociji i ugledu Republike Srbije.

Izvor : Kurir.rs/Vlada Srbije/Blic

Foto: Stefan Jokić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *