ZABRINUTOST ZBOG RASTUĆIH TENZIJA

NATO je saopštio da je odobrio slanje dodatnih snaga zbog trenutne situacije na Kosovu i Metohiji. Za sada se ne zna o kom broju vojnika se radi.

Kako je navedeno u saopštenju, NATO je zabrinut zbog situacije na severu Kosova i Metohije, a „saveznice su izrazili duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija“.

– NATO misija KFOR održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova. Uvek ćemo preduzeti sve neophodne radnje da održimo bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. To radimo nepristrasno u skladu sa našim mandatom UN – navodi se u saopštenju koje potpisuje generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Kako se dodaje, „od maja je pojačano prisustvo i držanje KFOR-a“.

– Severnoatlantski savet je samo juče ovlastio dodatne snage za rešavanje trenutne situacije. Uvek ćemo nastaviti da se staramo da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da KFOR ispuni svoj mandat. Spremni smo da izvršimo dalja prilagođavanja položaja KFOR-a prema potrebi – naveo je on u saopštenju.

Vilnjus, NATO samit, Jens Stoltenberg
FOTO: EPA TOMS KALNINS

Dodaju i da KFOR nastavlja blisko sarađuje sa svim relevantnim akterima u Beogradu i Prištini, kao i sa Misijom EU za vladavinu prava (EULEKS), OEBS-om, Misijom UN na Kosovu i diplomatskom zajednicom.

– Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Nastavljamo da apelujemo na Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključno za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost u regionu – ističe se u saopštenju.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Shutterstock, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *