ZORAN ĐINĐIĆ UBIJEN JE NA PRAGU ZGRADE VLADE PRE TAČNO 21 GODINU

Nekadašnji premijer ubijen je ispred zgrade Vlade Srbije 12. marta 2003. godine

Premijer Srbije Zoran Đinđić preminuo je na današnji dan pre tačno 21 godinu u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije u 13.30 , nakon što je u 12.25 ispred zgrade Vlade Srbije na njega izvršen atentat.

U kontaktu s porodicom

Na premijera je pucano iz zgrade u Ulici admirala Geparta i pogođen je sa dva snajperska hica kada se nalazio u blizini sporednog ulaza u zgradu Vladu Srbije. Tom prilikom ranjen je Milan Veruović, pripadnik Đinđićevog ličnog obezbeđenja, a bio je van životne opasnosti.

Zoran Đinđić
FOTO: THOMAS KÜHLER / AFP / PROFIMEDIA

Premijeru ipak nije bilo pomoći. Tadašnja predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić proglasila je vanredno stanje, a Vlada Srbije trodnevnu žalost povodom smrti premijera.

Atentat na Đinđića organizovali su pripadnici JSO i zemunskog klana, a kao kolovođe grupe identifikovani su Milorad Ulemek Legija, Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. Na Đinđića je pucao pripadnik JSO Zvezdan Jovanović, koji je, kao i Legija, osuđen pred Specijalnim sudom na 40 godina zatvora. Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008.

Izvor : kurir.rs/Ivana Žigić

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *