Obrenovac, 10.12.2023

ČISTA SRBIJA


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 13.08.2022.
Predstavljena nova aplikacija koja će olakšati rešavanje problema divljih deponija

Foto:obrenovac.rs


Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Grad Beograd, Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Sekretarijat za inspekcijske poslove, u Palati Srbije u prisustvu predstavnika gradskih opština, predstavili su novu aplikaciju koja će obučenim ekološkim inspektorima omogućiti pravovremeno reagovanje u slučaju pojave divljih deponija.

Nova aplikacija olakšaće evidentiranje divljih deponija, a obučeni ekološki inspektori u saradnji sa opštinskim inspekcijama i komunalnom milicijom, reagovaće po prijavi.

– U opštini Obrenovac veliku pažnju posvećujemo čišćenju divljih deponija. Međutim nakon svakog uklanjanja nepropisno odlaganog komunalnog otpada, dešava se da se deponije ponavljaju na različitim lokacijama. U saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i nadležnim sekretarijatima Grada Beograda, potrudićemo se da rešavamo probleme divljih deponija, koje se ponavljaju – rekao je predsednik Gradske opštine Obrenovac Miloš Stanojević.

On je ovom prilikom dodao, da postoji plan da se na mestima na kojima najčešće nastaju divlje deponije, postavi video nadzor.

– U mesnoj zajednici Barič, video nadzorom pokrili smo prostor pored groblja, gde su nastajale divlje deponije. Istaći ću da je postavljen video nadzor na pomenutoj lokaciji, već dao prve rezultate, te će lica koja su evidentirana biti i sankcionisana od strane komunalne milicije – naveo je Stanojević.

Gradski menadžer Miroslav Čučković naglasio je da Republika Srbija izdvaja značajna sredstva, kako bi rešila ekološke probleme.

Naime, on je podsetio na neke veoma značajne projekte, kao što su projekat odsumporavanja, kojim je država umnogome rešila problem zagađenog vazduha, ali i projekat ”Čista Srbija” koji će, kako naglašava, poslati u istoriju septičkke jame.

Ekološka aplikacija će početi sa radom od ponedeljka.

– Mi nemamo ekološku inspekciju, ali će gradski ekološki inspektori u koordinaciji sa inspekcijskim službama opštine Obrenovac raditi na aplikaciji koja će biti puštena u rad od ponedeljka. Radiće se detekcija divljih deponija na našoj teritoriji, nakon čega ćemo dobijati jasan prikaz mesta na kojim je situacija kritična – objasnio je Stanojević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE