Obrenovac, 28.11.2022

AKO VAM DECA IDU NA BAR JEDAN SPORT I U─îE JEZIK, ZA TO VAM TREBA SKORO 20.000 DINARA


Izvor: Kurir.rs/Suzana Trajkovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 12.09.2022.
Ovo je detaljan cenovnik OD KOG BOLI GLAVA

Foto:Shuterstock


Od 1. septembra roditeljima na vrata kuca nova obaveza koja sa sobom nosi i trošak. Za u─Źenje jezika ili bavljenje sportom, plesom, folklorom... za dete je potrebno izdvojiti od 2.600 do 5.000 dinara mese─Źno

Na po─Źetku nove školske godine u─Źenici i njihovi roditelji suo─Źavaju se sa nizom obaveza, od izbora i nabavke ud┼żbenika, formiranja odeljenja, uskla─Ĺivanja fonda i rasporeda ─Źasova, ali i pronala┼żenja vannastavnih i vanškolskih aktivnosti koje su zna─Źajne za razvoj svakog deteta.

Ipak, to nije mali trošak za roditelje, a oni koji imaju dvoje dece i ho─çe da ih upišu na jedan do dva kursa jezika i neki sport za to moraju da izdvoje skoro 20.000 dinara!

Jedan ─Źitalac Kurira ispri─Źao nam je da su ─Źetvoro─Źlanoj porodici, sa 1. septembrom, osim troškova za opremanje dece za školu, došli i veliki mese─Źni troškovi jer deca treba da krenu na engleski, nema─Źki i barem na po jedan sport.

- Starije dete, otkad je krenulo u školu, ide na engleski, a od prošle godine i na nema─Źki. Na engleski ide i mla─Ĺe dete. Za u─Źenje jezika koji ─çe im biti potrebni u budu─çnosti mese─Źno sada treba da odvajamo 11.400 dinara. To je ina─Źe 1.200 dinara više nego prošle godine. Mla─Ĺe dete ide na folklor, koji je lani koštao 2.500 dinara, a sada je 3.000 dinara. Starije dete odlu─Źilo se da trenira odbojku, a ─Źlanarina sportskog kluba koji treninge dr┼żi u školi je 3.000 dinara. To je 17.400 dinara samo za ─Źlanarine. A gde je literatura iz koje deca u─Źe jezik, gde je oprema za sport... - ka┼że otac dvoje dece iz Beograda.

Sve vannastavne i vanškolske aktivnosti zamišljene su tako da na dete deluju vaspitno, da im budu budu zabavne, a one sportske va┼żne su za rast i razvoj. Istra┼żivali smo tako koliko koštaju ─Źasovi aktivnosti koje se odr┼żavaju izvan vremena nastave u školi ili van nje, a tu se ubrajaju sportski treninzi, ritmi─Źka gimnastika, folkor, škole stranih jezika, ali i umetni─Źke sekcije.

Dvoje dece na plivanju i do 8.500 dinara

Pored fizi─Źkog razvoja, plivanje deluje pozitivno i na psihosomatski razvoj dece. Sportski centri nude škole i za decu pliva─Źe i za nepliva─Źe, a za to treba odvojiti od 4.500 dinara za jedno dete u osam termina mese─Źno. Za dvoje dece je sa popustom školica plivanja 7.500 dinara mese─Źno. Za 12 termina za jedno dete potrebno je 5.500 dinara, a za dvoje je cena 8.500 dinara.

Odbojka i u školi minimum 3.000 dinara

U periodu kada se deca razvijaju, roditelji hitaju da ih upišu, na primer, na odbojku. ─îlanarina u školama odbojke, i onima koje dr┼że treninge u školama, iznosi od 3.000 do 4.000 dinara. Ako dete dogura do takmi─Źarskih sekcija, ─Źlanarina je onda izme─Ĺu 4.000 i 5.000 dinara.

Rukomet s popustom

Poput odbojke, i rukomet mo┼że da bude vannastavna aktivnost. Ipak, i ako jeste u okviru škole i ako nije, cena za ─Źlanarinu je 3.000 dinara. Neki klubovi za nove polaznike daju popust od pedeset odsto, ali se taj popust odnosi na jedan mesec treniranja, da bi se kasnije došlo do standardne cene kao i za školu odbojke.

Za male fudbalere 4.000 dinara

Roditelji muške dece, a i ponekih devoj─Źica ─Źesto od svojih mališana ─Źuju da ┼żele da treniraju fudbal. ─îlanarina u školicama fudbala za mla─Ĺe grupe uzrasta sedam-osam godina iznosi 3.500 dinara, a za one "starije" od devet godina uglavnom je 4.000 dinara. Mese─Źna ─Źlanarina u klubovima za drugo dete se i u mla─Ĺoj i starijoj grupi umanjuje za 1.000 dinara.

Košarka de─Źacima najomiljenija posle fudbala

Za klince koji bi, kada porastu, budu poput Nikole Joki─ça, školica košarke je po de─Źjim košarkaškim klubovima uglavnom oko 3.500 dinara. Ovo je još jedan dobar sport za rast i razvoj dece koji je posle fudbala najomiljeniji de─Źacima.

Realni aikido hit poslednjih godina

Kroz realni aikido, koji je veoma popularan poslednjih godina me─Ĺu klincima, deca na zabavan na─Źin, kako ka┼żu, ve┼żbaju koordinaciju, poštovanje i samoodbranu. ─îlanarina u aikido klubovima je 3.000 dinara, a sli─Źnu cenu imaju i ostali klubovi koji se vezuju za borila─Źke sportove ili samoodbranu.

D┼żudo najbolji za decu i mlade

Sportska društva koja se bave d┼żudom od ovog meseca tako─Ĺe formiraju grupe, a ─Źlanarina je na mese─Źnom nivou od 3.000 do 3.200 dinara, zavisno od kluba. Prema istra┼żivanju koje je nedavno sproveo Unicef, d┼żudo je najbolji sport za decu i mlade od 4. do 21. godine jer razvija samopouzdanje, snagu, balans, ali i usa─Ĺuje mladima svest o moralnim vrednostima.

Karate omiljena borila─Źka veština

Ukoliko dete ┼żeli da se pridru┼żi karate majstorima i u─Źi ovu borila─Źku veštinu u nekom od karate klubova, roditelji za to moraju izdvojiti 3.000 dinara. Ovaj sport veoma je zastupljen kod nas - u mnogim vrti─çima, školama i sportskim centrima, i veoma je dobar za rast i razvoj dece.

Igra i pesma dobri za razvoj

Jedan od vidova rekreacije koji veoma povoljno uti─Źe na razvoj dece i mladih jeste folklor, koji pored fizi─Źkog doprinosi i njihovom mentalnom razvoju. ─îlanarina u kulturno-umetni─Źkim društvima je 3.000 dinara. Osim muzike i igre, velika prednost je i u dru┼żenju, koje, kako ka┼żu folkloraši, ovoj rekreaciji daje posebnu dra┼ż.

Ritmi─Źka gimnastika dobra za finu motoriku

Ritmi─Źka gimnastika ─Źesto je izbor roditelja devoj─Źica koje rastu i razvijaju se. Ona, pre svega, uti─Źe na pravilno dr┼żanje tela, razvoj fine motorike i dobru koordinaciju pokreta. Mese─Źna ─Źlanarina je od 4.000 do 4.500 dinara, a ako na ovaj sport iz iste porodice na treninge idu dve ─çerkice, druga ostvaruje pravo na popust i pla─ça manje - od 3.300 do 3.800 dinara. Mese─Źna ─Źlanarina za tre─çu devoj─Źicu iz iste porodice je 1.300 dinara.

Balet i moderni ples za klinceze

Za one klinceze koje pokazuju interesovanje za ples, roditelji imaju opciju da ih upišu na balet ili moderni ples. Mese─Źno se za male balerine na ─Źlanarinu treba izdvajati od 2.700 do 3.500 dinara. Ukoliko dete pak pokazuje interesovanje za moderne plesove, mese─Źno ─Źlanstvo u klubovima je oko 2.600 dinara.

Crtanje, slikanje i vajanje za male umetnike

Ako dete pokazuje interesovanje za umetnost, roditelji mogu da ga upišu u neku od školica crtanja, slikanja ili vajanja. Takve radionice odvijaju se u grupama, jednom nedeljno, a roditelji za to treba da izdvoje 3.000 dinara mese─Źno na ─Źlanarinu. Probni ─Źas se ina─Źe ne napla─çuje. Materijal za rad na ovim radionicama je ura─Źunat u cenu.

U─Źenje jezika korisno, ali nije jeftino

Roditelji ─Źesto decu ve─ç od prvog razreda škole upisuju na ─Źasove stranih jezika koji ─çe im biti potrebni u budu─çnosti. Školice za strane jezike za jedan jezik, iliti jedno dete, koštaju 4.200 dinara mese─Źno. Ako roditelji upisuju drugo dete na jezik, na to drugo ─Źlanstvo je cena ni┼ża - 3.800 dinara. Ako se upisuje i tre─çe dete, ili jedno do dvoje na drugi jezik, onda je ─Źlanarina 3.400 dinara.

Za muzikalne 3.200 dinara mese─Źno

Dete koje pokazuje interesovanje za muziku, a ima i smisla za nju, nije loše upisati da vannastavno u─Źi da svira neki instrument, kao na primer gitaru, harmoniku, flautu, klavir. Za dva ─Źasa nedeljno škole napla─çuju 3.200 dinara, a ovakve muzi─Źke škole ─Źesto daju popust na drugo dete iz porodice, pa ono pla─ça ─Źlanstvo 2.000 dinara.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE