Obrenovac, 10.12.2023

DA LI JE TO UOPŠTE PO ZAKONU?


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 06.09.2022.
Srbi i U─îITELJICE - kada se sve SABERE, OVO JE REZULTAT!

Foto:Profiemedia


Polazak u prvi razred je sam po sebi veoma stresan, a roditelji, neretko, u ┼żelji da za svoje dete izaberu samo najbolje, znaju i da preteraju.

Sada se sabiraju utisci, a poslednjih meseci nemogu─çe je bilo na─çi se u društvu mame ili tate od budu─çeg prvaka a da se ne postavi pitanje - koju u─Źiteljicu izabrati ?

- Dragi roditelji, dete mi se upisuje ove godine u prvi razred, a ja sam u nedoumici da li da tra┼żim "vezu" za u─Źiteljicu koja va┼żi za dobru, ili sa pedagogom da razgovaram o tome kakva bi u─Źiteljica "odgovarala" mome detetu? Potpuno sam slu─Ĺena i zabrinuta, kako ste vi postupili, samo je jedno u nizu pitanja zabrinute majke na društvenim mre┼żama.

Mišljenja su podeljena, dok jedni smatraju da roditeljima nije mesto da se "mešaju u tu─Ĺi posao", drugi su glasno za to da se "tako va┼żna stvar ne sme prepustiti slu─Źaju".

- Moje dete je ove godine pošlo u prvi razred, pre par meseci smo bili na razgovoru u školi koja nam je najbli┼ża. Sa detetom su razgovarali školski pedagog i psiholog, a na kraju se pridru┼żio i direktor. Nakon obavljenog testa pitali su me da li imam neke posebne zahteve - za odre─Ĺenom u─Źiteljicom, na šta sam iskreno ostala u ─Źudu. A bez preterivanja i ljudi koji su me to pitali su ostali u šoku, jer po njihovim re─Źima ve─çina roditelja do─Ĺe sa ┼żeljom da im baš odre─Ĺeni prosvetni radnik predaje detetu. Moj odgovor je bio da imam puno poverenje u njih ─Źim sam dete upisala u njihovu školu, a da su pedagog i psiholog ti koji treba da procene koja u─Źitiljica ili u─Źitelj odgovara mom detetu. Na kraju je tako i bilo, dobili smo u─Źiteljicu, koja mi se na prvi pogled ─Źini sjajna i mislim da apsolutno nismo pogrešili što smo prepustili stru─Źnjacima da rade svoj posao - rekla je za blic Ana T, majka prvaka s Novog Beograda.

Dobili tra┼żenu u─Źiteljicu pa se pokajali

- Moj sin je upisao istu školu kao starija ─çerka, i trebalo je da dobije baš njenu u─Źiteljicu, pošto je devoj─Źica kretala u peti, a de─Źak u prvi razred. Iskustvo sa tom u─Źiteljicom nije bilo baš sjajno. Bila je veoma stroga i zahtevna, po mom mišljenju imala je preterano visok kriterijum. Odlu─Źila sam da potra┼żim "vezu" i dobili smo drugu u─Źiteljicu, za koju sam ─Źula da je mnogo "bla┼ża". Ve─ç na po─Źetku su krenuli problemi. Kriterijum kod ove u─Źiteljice je bio dosta ni┼żi, ali prag i strpljenja, pa je tako stalno na decu "povisivala" ton, da ne ka┼żem da je vikala, što mi je ionako povu─Źenom detetu, pravilo dodatne traume. Odbijao je da ide u školu, boleo ga je stomak, sada smo ─Źetvrti razred i jedva smo prevazišli taj strah od u─Źiteljice. Pou─Źena ovim iskustvom, za tre─çe dete sigurno ne─çu tra┼żiti "vezu" pa kako bude, ne mo┼że biti gore od ovoga - pri─Źa Aleksandra M.

Šta ka┼że psiholog

Roditelji nikako ne bi trebalo da urgiraju pri izboru u─Źiteljice jer to nije dobro za dete iz više razloga, a psiholog Jovana Jovanovi─ç navela nam je neke od njih.

- Roditelji ne bi trebalo da ─Źine takve stvari jer nije moralno, ni eti─Źki u odnosu na ostale u─Źenike, a najve─çi štetu u principu ─Źine svom detetu. U─Źiteljica za koju oni smatraju da je "blaga i dobra" se uglavnom oblikuje prema potrebama ─Ĺaka, pa kada dete do─Ĺe u peti razred i dobije nastavnike koji se ne oblikuju po njegovim potrebama do┼żivi ogroman šok! A sebe smatra neuspelim i ima mnogo više poteško─ça da se adaptira i uklopi u nastavu jer jer je do tada sve bilo prilago─Ĺeno njemu.

- Dete treba da se testira u školi i nakon toga ─çe pedagog i psiholog odrediti kom odeljenju pripada, tj . koja je grupa odgovaraju─ça shodno razvojnim intelektualnim i socijalnim sposobnostima deteta. U koje ─çe odeljenje dete "upasti" svakako treba da odredi škola kao sistem, jer psiholog i pedagog kroz testiranje u─Źitelja i njihovih sposobnosti formiraju odeljenja koja imaju kvalitet za zajedni─Źki grupni rad prema odre─Ĺenim parametrima.

Da li je to po zakonu?

Da li je uopšte dozvoljeno da se urgira kod koje ─çe u─Źiteljice dete biti, otkrio je Darko Eger, direktor OŠ "Kneginja Milica" na Novom Beogradu.

- Takvi zahtevi uopšte nisu po zakonu, ali razumljivo je donekle da svaki roditelj ┼żeli najbolje za svoje dete, ali problem nastaje kada te ┼żelje odu u nedogled. Prosto je neverovatno koliko roditelji sebi daju da za pravo kada su zahtevi tog tipa u pitanju. Nama neretko dolaze sa ┼żeljama za odre─Ĺenom u─Źiteljicom, zatim da dete bude u odeljenju sa drugovima iz vrti─ça, pa do, blago re─Źeno, bizarnog zahteva - sa kim ne ┼żeli da im dete bude u odeljenju - isti─Źe direktor Eger.

- To je posao školskog pedagoga i psihologa, da kroz testiranje dece, ali i prosvetnih radnika, da na osnovu njihovih sposobnosti, afiniteta i odre─Ĺenih parametara, utvrde na koji na─Źin ─çe formirati odeljenje i koja ─çe im u─Źiteljica ili u─Źitelj biti dodeljeni. Mi nastojimo da kroz razgovor "urazumimo" roditelje i uverimo ih da je najbolje da taj izbor prepuste psihologu i pedagogu, mada su pritisci ogromni. Trudimo se da roditeljima iza─Ĺemo u susret kod "normalnih" zahteva, imamo razumevanja ako neko ve─ç ima starije dete u odre─Ĺenoj smeni i ┼żeli da mla─Ĺe dete ide u istu smenu, svakako nastojimo da uskladimo takve stvari. Roditelji nemaju mnogo razumevanja da nisu samo njihove ┼żelje u pitanju, mi moramo da uskladimo i druge stvari. Škole imaju i celodnevnu nastavu, produ┼żeni boravak, mnogo je parametara koje moramo da uskladimo pri rasporedu prosvetnih radnika, a to nije nimalo jednostavan posao - rekao je Eger.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE