Obrenovac, 10.12.2023

NOVA PRAVILA


Izvor: nova.rs/Aleksandar Nastevski/Lokalne novine | Obrenovac, 16.08.2022.
Od slede─çe godine u Srbiji va┼że nova pravila za duvanske proizvode

Foto:Shutterstock


Proizvo─Ĺa─Źi i uvoznici duvanskih proizvoda imaju zakonsku obavezu da od 1. januara slede─çe godine ispune dva nova zahteva predvi─Ĺena Pravilnikom o utvr─Ĺivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, saopštilo je danas Ministarstvo privrede.

U skladu sa zahtevima za bezbednost od po┼żara koji se odnose na cigarete, duvanski proizvodi ─çe, pre plasmana na tr┼żište Srbije, morati da ispune standarde SRPS EN ISO 12863:2018 (Standardna metoda ispitivanja za ocenjivanje mogu─çnosti paljenja cigareta) i SRPS EN 16156:2018 ( Cigarete – Ocenjivanje mogu─çnosti paljenja – Zahtevi za bezbednost).'

Proizvo─Ĺa─Źi i uvoznici duvanskih proizvoda na koje se predmetni standardi odnose, na tr┼żište mogu staviti samo cigarete sa smanjenom mogu─çnoš─çu paljenja, odnosno, cigarete koje se same ugase ako se aktivno ne povla─Źi dim pre nego što izgore celom

du┼żinom.

Pravilnik o utvr─Ĺivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran 2021. godine, prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete.

Izmena zahteva za proizvo─Ĺa─Źe i uvoznike duvanskih proizvoda potvr─Ĺuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadr┼żane u Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovaraju─çih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u slu┼żbenom listu Evropske unije 2020. godine, navodi se u saopštenju.

Sve informacije o sistemu infrastrukure kvaliteta, odnosno tehni─Źkim zahtevima koje proizvodi treba da zadovolje prilikom plasmana na tr┼żište Republike Srbije nalaze se na portalu TEHNIS Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede na linku  https://tehnis.privreda.gov.rs/vesti.html.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE