Obrenovac, 08.12.2022

DIVLJE ┼áLEP SLU┼ŻBE PLJA─îKAJU NA SRPSKIM PUTEVIMA


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 13.08.2022.
Daju dobru ponudu, a onda se dogodi NOVI PROBLEM

Foto:Shutterstock


Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je danas voza─Źe da se svake sezone na putevima pojavljuju divlje šlep-slu┼żbe, koje se la┼żno predstavljaju kao saradnici AMSS-a i plja─Źkaju voza─Źe koji su ostali u kvaru.

Zato savetuju voza─Źe da se, ukoliko imaju potrebu za pomo─çi na putu, obratite isklju─Źivo ovlaš─çenim institucijama, kao što je Operativni centar AMSS, na broj 1987.

Generalni sekretar AMSS-a Milan Nikoli─ç ka┼że da su oni ove godine imao oko 20 ┼żalbi voza─Źa, i da je AMSS sa pravnim timovima i advokatima od toga napravio materijal, koji ─çe proslediti MUP-u, koji ─çe dalje odlu─Źiti da li tu ima elemenata prekršajne ili krivi─Źne odgovornosti.

Nikoli─ç objašnjava da se divlje šlep slu┼żbe pojave odmah nakon kvara, pa voza─Źima u tom trenutku deluju kao sre─ça u nesre─çi, i dla┼żno se predstavljaju kao partner AMS S-a ili nekog inostranog auto-moto kluba, a zatim automobile voze u privatne radionice gde se "papreno" napla─çuju ─Źesto fiktivni kvarovi, prenosi Blic pisanje Tanjuga.

Posebno su na udaru strani dr┼żavljani koji veruju da je takvu šlep slu┼żbu poslao njihov savez kome su se obratili.

"Divlje šlep slu┼żbe predstave svoje usluge jako povoljnim, a onda se dogodi sušta suprotnost u narednih par sati. Dolazi do šteta, dijagnostikuju fiktivne kvarova i tra┼że iznose od više stotina evra kako bi se oni otklonili. To je na─Źin na koji mogu da ostvare neku protivpravnu korist. Oni fukcionišu od sezone do sezone, u tranzitnim pikovima", ka┼że Nikoli─ç.

On navodi i da je bilo slu─Źajeva da divlje šlep slu┼żbe u─Źestvuju u podmetanjima kako bi došlo do kvara i saobra─çajnih nesre─ça.

Dodaje da su akcije MUP-a, sprovedene ove godine, smanjili ovavke zloupotrebe na minimum.

"Svi zajedno štitimo ugled naše dr┼żave, zloupotrebe loga AMŠ i nema─Źkog ADAC-a", rekao je Nikoli─ç.

On je savetovao voza─Źe da se, ukoliko imaju potrebu za pomo─çi na putu, obratite isklju─Źivo ovlaš─çenim institucijama.

"Apelujem još jednom da se, prilikom svake potrebe za pomo─çi na putu ili informacijama, obrate isklju─Źivo Operativnom centru AMŠ na broj 1987, jer je to jedina ovlaš─çena institucija prepoznata od strane dr┼żave i dr┼żavnih institucija. Tako─Ĺe, to je jedini partner u Srbiji ADAC i drugih stranih automobilskih saveza", poru─Źio je Nikoli─ç.

Na─Źelnik Uprave saobra─çajne policije Slaviša Laki─çevi─ç ka┼że da od AMSS dobijaju podatke o takvim slu─Źajevima, ali da, za sada, nema masovne pojave zloupotreba divljih šlep slu┼żbi.

"Re─Ź je o 10 slu─Źajeva, me─Ĺu njima je bilo osam krivi─Źnih dela i najve─çi broj je rešen", rekao je Laki─çevi─ç.

On je istakao da MUP od 15. juna sprovodi poja─Źanu aktivnost na Koridoru 10 u toku turisti─Źke sezone.

"Poja─Źano je prisustvo pripadnika MUP-a du┼ż Koridora 10, na parkiralištima, stajalištima, ugostiteljskim objektima, pumpama i naplatnim stanicama. Veliki zna─Źaj smo posvetili upravo vozilima koji prolaze Koridorom 10, a njih je 300.000 više nego prošle godine", navodi Laki─çevi─ç.

On nabraja da je otkriveno i preko 17.000 prekršaja u saobra─çaju, od ─Źega oko 6.000 prekora─Źenja brzine kretanja, 3.000 nekoriš─çenja pojasa, a 200 slu─Źaja u kojima su voza─Źi bili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Što se ti─Źe saobra─çajnih nezgoda, Laki─çevi─ç ka┼że da ih ima znatno manje od kako je akcija po─Źela, ali i u odnosu na prethodne godine.

"Imali smo 171 saobra─çajnu nesre─çu što je 35 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, a zna─Źajno manje u odnosu na godine kada nismo sprovodili akciju. Imamo pet lica koja su poginula, ali je to za dva lica manje nego prošle godine, a 18 manje u odnosu na 2019. Imamo smanjenje teško za 50 odsto i lako povre─Ĺenih za 30 odsto", navodi Laki─çevi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE