Obrenovac, 10.12.2023

EVROPLJANI TAMANE SRPSKU VOĆKU


Izvor: Espreso/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 05.08.2022.
Zbog nje vodimo na tržištu!

Foto:Emilija Jovanović


Ljudi jedu sve manje jabuka, upozorava Svetska konferencija proizvođača jabuka i krušaka. Više od 200 učesnika iz 23 zemlje je u Beogradu. Srbija je tek treća zemlja van Evropske unije u kojoj je taj događaj organizovan.

Evropskoj uniji se godišnje proizvede oko dvanaest miliona tona jabuka i dva miliona tona krušaka. Prognoza je da će se proizvodnja u EU povećati, a da će se u ostalim zemljama, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama blago smanjiti.

Veći problem je, smatraju u "Prognozfrutu", što se jabuke manje jedu.

"Treba raditi na afirmaciji potrošnje jabuka kroz nove proizvode i ukuse. Sve je više sorti jabuka, ali proizvođači moraju da znaju ko su potrošači. Na severu Evrope se traže određene sorte jabuka, a na istoku Evrope sasvim druge", kaže Luk Vanuarbek iz "Prognozfruta".

Dodaje da treba da se poboljša i kvalitet roda, jer je Evropu zahvatilo nekoliko sušnih talasa, te pojašnjava da tehnologija u tome može da pomogne.

Koliko Srbija zaradi od izvoza

Sa godišnjom proizvodnjom od 550.000 tona jabuka i krušaka, Srbija je ozbiljan "igrač".

"Količinski, preko 190 hiljada tona proizvoda jabuke i kruške izvezemo godišnje. Po tom osnovu, ostvarimo devizni priliv od izvoza od preko 135 miliona dolara, kaže državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović.

Deni Robertson, direktor USAID Srbija navodi da se agrar ubrzano razvio u protekloj deceniji u Srbiji, posebno voćarstvo, zahvaljujući ulaganjima u savremene voćnjake i unapređenje logistike.

Narednih dana počinje berba sorte gala, a završiće se berbom jabuka greni i fudži.

Kakav rod se očekuje

Zahvaljujući primeni agrotehničkih mera, mrazevi, a potom suša, nisu ostavili teže posledice i proizvođači očekuju dobar rod.

Boris Bošnjak iz "Atos fruktuma" kaže da se prognozira da će ove godine rod biti veći u Evropi za čak milion tona, te da će prodaja biti pod pritiskom.

"Ako imate dobar kvalitet, to ne bi trebao da bude problem", poručuje Bošnjak.

Rusko tržište ostaje važno, ali se poslednjih godina srpska jabuka može naći i u Velikoj Britaniji, na Bliskom i Dalekom istoku.

Zahvaljujući državnim sporazumima otvorena su tržišta Egipta, Indonezije, a uskoro i Kine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE