Obrenovac, 28.11.2022

GREJALICA, KLIMA ILI TA PEĆ?!


Izvor: Kurir.rs/A.K./Lokalne novine | Obrenovac, 21.09.2022.
Ovo se najviše isplati da koristite za dogrejavanje tokom HLADNIH DANA: Računica je jasna!

Foto:Shutterstock


Prosečna klima troši otprilike oko jedan kilovat struje, dok grejalice troše oko dva kilovata na čas i pritom zagrevaju prostoriju samo dok su uključene

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), hladno vreme u Srbiji će se zadržati do petka, pa će i sutra i prekosutra maksimalna dnevna temperatura biti do 16 stepeni Celzijusa, dok će se u toku noći temperatura spustiti na samo osam stepeni.

Hladno vreme u septembru je otvorio sezonu dogrevanja tokom hladnog jutra ili kasne večeri, a računica pokazuje da je bolje grejati se na klimu i TA peć nego uključivati kalorifere i drugu vrstu grejalica.

Mali potrošači

Loženje peći na drva ili ugalj za tih nekoliko sati se ne isplati, pa zbog toga većina građana ovih dana koristi struju za dogrevanje. Stručnjaci kažu da su TA peć i klima-uređaj mali potrošači u odnosu na razne vrste grejalica, a i brzo zagreju prostoriju, pa su najekonomičniji za ovaj period godine. Treba ipak naglasiti da i ovi potrošači mogu povećati račun za struju ukoliko budu konstantno uključeni.

Naime, prosečna klima troši otprilike oko jedan kilovat struje, dok grejalice troše oko dva kilovata na čas. U prelaznom periodu, kad klima služi za dogrevanje prostorije, obično radi preko dana, onda kada se struja obračunava po višoj tarifi, pa tada rade i do 10 sati. Zavisno od toga da li je uređaj podešen da greje ili samo održava sobnu temperaturu, kolika je površina prostorije u kojoj radi, kao i kolika je spoljna temperatura ili izolacija objekta, zavisi i koliko će potrošiti struje.

Ukoliko klima, recimo, radi 10 sati tokom dana, potrošnja će biti oko 92 dinara, što je na mesečnom nivou oko 2.750 dinara. U slučaju da radi 12 sati, mesečni trošak je veći za 540 dinara i u ukupnom zbiru iznosi 3.290 dinara. Stručnjaci savetuju da, kako biste uštedeli na računu za struju, temperaturu smanjite za samo jedan stepen, što je ušteda električne energiju za oko tri odsto.

Veliki potrošači

S druge strane, ukoliko grejalica troši dva kilovata struje za sat vremena, to će nas koštati 16,8 dinara dnevno, dok će za deset sati taj iznos biti 168 dinara. Na mesec dana bismo za dogrevanje na grejalicu morali da platimo čak 5.040 dinara.

Pored ekonomičnog potrošača - klime, tu je i TA peć, koja dobro zagreva prostoriju, a može i da bude uključena samo tokom noći, kada je tarifa jeftinija. Peć tada troši jeftiniju struju, a prazni se kada je potrebno grejanje prostorije.

Takođe, savetuje se uključivanje manjih potrošača struje u prelaznom periodu, jer su grejna tela poput kalorifera, kvarcnih grejalica ili uljanih radijatora potrošači koji "gutaju" električnu energiju, a i zagrevaju prostoriju samo dok su uključeni.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE