Obrenovac, 08.12.2022

IZVOZ IT USLUGA


Izvor: Nova.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 05.08.2022.
Ovih 10 srpskih startap kompanija je privuklo milione

Foto:Shutterstock


Kada saberemo javno dostupne podatke o 10 najve─çih investicija u srpske startape u 2021. godini dolazimo do cifre od 92,35 miliona dolara.

Najviše novca prošle godine, 58 miliona dolara, je prikupilo startap Tenderly koja se bavi razvijanjem platofrmi za programere, timove i kompanije koje ┼żele da izgrade inovativne blok─Źejn proizvode.

Druga kompanija na listi je Connect the Dots, sa prikupljenih 15 miliona dolara, koja razvija platformu mre┼żne inteligencije koja koristi vešta─Źku inteligenciju za mapiranje i upravljanje poslovnim konekcijama, piše Blic.

Odmah iza se nalazi Orgnostic, koji razvija platformu za HR analitiku, sa prikupljenih 5 miliona dolara, potom All.Art, internet platforma na kojoj umetnici mogu da izla┼żu, istra┼żuju, kupuju i prodaju svoja umetni─Źka dela, sa 4,5 miliona, Solrise koji je razvio 3 proizvoda na Solana blok─Źejnu sa 3,4 miliona, Kriptomat, kripto-nov─Źanik, sa 2,5 miliona dolara.

Anari AI, prva online ─Źip fabrika na cloud-u koja se bavi razvojem platforme za koriš─çenje i dizajniranje personalizovanih AI ─Źipova, osigurala je u prethodnih godinu dana 2 miliona dolara. Trickest startap koji razvija cloud-based platformu za pronala┼żenje slabih ta─Źaka poslovnih sistema, pribavio je 1,4 miliona dolara.

Poslednje dve kompanije na listi, Joberty, platforma za oglašavanje poslova u IT industriji i razmenu utisaka o firmama u ekosistemu, i Tapni, koji proizvodi pametne vizit karte, osigurale su 350.000 i 200.000 dolara investicija.

Trenutno vidimo da po visini investicija startap scenom vladaju oni koji se bave blok─Źejn tehnologijom, što je direktan pokazatelj da postoje kvalitetni startapi u ovoj oblasti u kojoj smo ina─Źe prepoznati poslednjih godina i globalno. Iako je taj trend pozitivan, na osnovu aktivnosti u ekosistemu koje su usmerene na rast i razvoj startapa i programe podrške o─Źekujemo da se pojave i druge oblasti na listi startapa sa najve─çim investicijama, ka┼że Nataša Škrbi─ç, programska direktorka za oblast startap ekosistema u Inicijativi "Digitalna Srbija" .

Izvoz IKT usluga

Za prvih pet meseci ove godine, izvoz IKT usluga iz Srbije je iznosio ─Źak 951 milion evra, što je 40,8 odsto više nego prošle godine, podelila je na svom Tviter nalogu premijerka Ana Brnabi─ç.

Tako─Ĺe, suficit koji je taj sektor napravio u Srbiji iznosi 695 miliona evra, i ta cifra je viša 49,1 odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE