Obrenovac, 28.11.2022

KOLIKO NOVCA BI TREBALO UŠTEDETI OD SVAKE PLATE?


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 30.08.2022.
Pratite ove smernice

Foto:Petar Lazovi─ç


Svi znamo koliko je štednja bitna, posebno u kriznim vremenima i ako su nas poslednjih nekoliko godina nau─Źili ijednoj stvari o upravljanju novcem, to je da je odvajanje neke mese─Źne ušte─Ĺevine klju─Źno.

Kako biste osigurali da imate adekvatan iznos za pokrivanje najgoreg scenarija koji mo┼że da vam se desi, klju─Źno je od svake plate odvajati neki postotak. Kamatne stope su u porastu i sna┼żnija štednja bi vam omogu─çila da otplatite dugove sa visokim kamatama, kao što su kreditne kartice i sli─Źni dugovi. Zato, s obzirom na današnju nestabilnu ekonomsku klimu, finansijski stru─Źnjaci preporu─Źuju da se izvu─Źete iz dugova što je pre mogu─çe.

Za po─Źetak, ušte─Ĺevina vam omogu─çava da izbegnete dublje zadu┼żivanje kako biste pokrili troškove, prenosi Investitor.me.

Koliko treba da uštedite od svake plate

Standardno pravilo iz upravljanja li─Źnih finansija je da uštedite 20 ods od svake plate. Ovo se vra─ça na popularno pravilo bud┼żetiranja koje se naziva strategija 50-30-20, što zna─Źi da 50 odsto svoje plate opredeljujete za stvari koje su vam potrebne, 30 odsto na stvari koje ┼żelite a 20 odsto na štednju i investicije.

Šon Anderson, sertifikovani finansijski planer u kompaniji Anderson Financial Strategies, ka┼że da se ovaj “zlatni standard” ne mora primenjivati na svakoga ili svaku situaciju. Druga metoda, kako on predla┼że, uklju─Źuje podelu 80-20, pri ─Źemu se 20 odsto vaše plate izdvaja za vašu ušte─Ĺevinu, a preostalih 80 odsto na potrošnju koja se odnosi na vaše potrebe i ┼żelje. Ideja je da alokacija od 20 odsto ostane konstantna u oba pristupa.

Svakako je realno da, u ovom najnovijem pravilu, 80 odsto preuzima sve vaše bitne troškove, ne ostavljaju─çi prostora za trošenje na svoje ┼żelje.

Bez obzira koje pravilo odlu─Źite slediti, svakako prona─Ĺite fleksibilnu ravnote┼żu izme─Ĺu štednje i potrošnje.

„Poenta obe ove metode je da je ušteda od 20 odsto i dalje prioritet“, ka┼że Anderson.

Prevedeno u brojke, na svakih 100 evra vaše mese─Źne plate, 20 evra treba da izvojite za štednju. Primer: Ukoliko vam je neto plata 700 evra, na štednju treba da stavite 140 evra mese─Źno. Vi sami, na osnovu vaše potrošnje i potreba, procenite da li je to realno.

20 odsto od svake plate

Vrlo je verovatno da ─çe postojati slu─Źajevi ili okolnosti koje ote┼żavaju izdvajanje petine vaše plate — i to je svakako u redu.

“Ovde nema jedinstvenog odgovora,” ka┼że Delejn Baros iz Delyanne The Money Coach.

Uzimaju─çi gornji primer, ako su vaši osnovni troškovi bili jednaki 80 odsto vaše plate, mo┼żda ─çete ┼żeleti da deo tih preostalih 20 odsto izdvojite za diskrecionu potrošnju, a ne sve u svoju štednju.

Na kraju dana, cilj je zaista samo osigurati da uštedite deo svoje plate — ─Źak i samo 20 evra mese─Źno. Ako uštedite malo svaki put kada dobijete platu, pretvori─çete štednju u naviku i uskoro ─çe vam postati navika a na kraju godine ima─çete neki bud┼żet u rezervi.

Va┼żno je da u─Ĺete u rutinu štednje bez obzira na to koliko odvajate. Na taj na─Źin, kada do─Ĺe dan kada mo┼żete izdvojiti više za svoju ušte─Ĺevinu, to je ve─ç “miši─ç” koji ste ve┼żbali.

„Po─Źetak od malog i što je ranije mogu─çe, mo┼że napraviti veliku razliku u vašoj finansijskoj sigurnosti“, dodaje Anderson.

Tako─Ĺe mo┼żete pokušati da pove─çate svoju ušte─Ĺevinu osloba─Ĺanjem dela novca za potrošnju. Postoji mnoštvo aplikacija za mobilni telefon koji ─çe vam pomo─çi da prona─Ĺete koje su to stvari na koje trošite novac a da vam nisu potrebne. Iznenadi─çete se koliko novca mese─Źno ode na troškove koji nas realno samo finansijski iscrpljuju.

Smernice za utvr─Ĺivanje koliko uštedeti

Iznad pravila o 20 odsto i odvajanja bilo kog iznosa, Baros ka┼że da utvrdite za šta ta─Źno štedite, budu─çi da je ono što planirate da u─Źinite sa svojom ušte─Ĺevinom nedvojbeno va┼żnije od toga koliko novca uštedite.

Na primer, ako sastavljate fond za hitne slu─Źajeve kako biste pre┼żiveli nekoliko meseci u slu─Źaju gubitka posla ili drugih nepredvi─Ĺenih okolnosti, mora─çete da štedite po višoj stopi jer te┼żite kratkoro─Źnom, visokoprioritetnom cilju. S druge strane, napominje Baros, ako štedite za penziju i imate 20 godina, mo┼żete se izvu─çi sa uštedom izme─Ĺu 10 odsto i 15 odsto svake plate ako ┼żelite da prekinete s radom do 60. godine .

Baros nudi još jednu smernicu: koliko bi trebalo da uštedite više zavisi od toga koliko novca planirate da potrošite, a ne koliko trenutno zara─Ĺujete. Na primjer, neko ko zara─Ĺuje 20.000 evra godišnje, ali ┼żivi bez stanarine, ima─çe manje troškova od nekoga ko zara─Ĺuje 50.000 dolara, ali pla─ça stanarinu i ima porodicu, što ima razli─Źite implikacije na njihove navike štednje.

Zaklju─Źak

Izgradnja ─Źvrste nov─Źane zalihe mo┼że vam priuštiti ve─çu fleksibilnost i pomo─çi vam da osigurate malo mira znaju─çi da ste finansijski spremni za sve što vam ┼żivot donosi.

Iako je ušteda od 20 odsto svake plate prili─Źno standardno pravilo, koristite i ostale smernice i odredite šta je najbolje za vaše li─Źne finansijske okolnosti.

Bilo da ste u mogu─çnosti da uštedite 20 odsto ili 5 odsto od svake plate, po─Źeti s bilo kojim iznosom je bolje nego ništa, a ujedno ─çete sebi pomo─çi se uspostavi navika odlaganja novca, što je zaista najva┼żnije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE