Obrenovac, 08.12.2022

RAČUN U BANCI OD SEPTEMBRA KOŠTA 150 DINARA


Izvor: Kurir.rs/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 17.08.2022.
Evo šta sve spada u osnovni paket nakon odluke NBS o zamrzavanju cena naknada

Foto:Shutterstock


Banke u Srbiji moraće da snize cene svojih usluga, a ubuduće će drugačije morati da se ponašaju kad je reč o sličnim odlukama.

Tako banke narednih godinu dana, počev od 1. septembra, neće povećavati cenu svojih usluga, a banke koje su ih povećale od 1. januara 2021. godine moraće da snize visinu tih usluga za 30 procenata, odlučila je NBS.

Ono što je možda i najpovoljnija opcija po građane jeste da se ograničava cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na 150 dinara. Odluka o platnom računu sa osnovnim uslugama objavljena je u Službenom glasniku i stupa na snagu, navodi Telegraf.

Račun sa osnovnim uslugama mora da ima:

- tekući dinarski račun u banci - besplatno podizanje gotovine na šalteru i bankomatima svoje banke - besplatnu debitnu karticu - mobilno i elektronsko bankarstvo koje omogućava neograničen broj transakcija putem QR koda na prodajnim mestima

Svim građanima data je mogućnost da pređu na ovaj paket ukoliko ocene da će zadovoljiti većinu njihovih potreba i mogu da ga nadograde dodatnom uslugom. Dodatne usluge su sledeće:

- usluga korišćenja osnovne kreditne kartice - usluga dozvoljenog prekoračenja računa - usluga izdavanja čekova - usluga otvaranja i vođenja deviznog platnog računa

Dodatni paket koštao bi 225 dinara mesečno umesto 300 dinara što je cena skupljeg paketa.

Ukoliko se korisnik, recimo, opredeli za račun sa osnovnim uslugama koji će sada koštati 150 dinara, a zatim proceni da mu je potrebna kreditna kartica (radi plaćanja na internetu ili na rate), to ga ne može koštati više od 75 dinara.

Tako će i dalje plaćati manje i to tačno 225 dinara u odnosu na korisnika paketa od 300 dinara kod kojeg je kreditna kartica uključena u paket.

Banke su u skladu sa Zakonom o platnim uslugama dužne da o promenama naknada informišu svoje korisnike i to dva meseca ranije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE