Obrenovac, 08.12.2022

KO TREBA DA PLA─ćA ISTICANJE NAZIVA FIRME?


Izvor: Kurir.rs/Aktivasistem/Lokalne novine | Obrenovac, 19.09.2022.
Ovim delatnostima je taksa obavezna

Foto:Shutterstock


Zakon o finansiranju lokalne samouprave, propisuje uvo─Ĺenje lokalnih komunalnih taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru.

Firmom se mo┼że smatrati svaki istaknuti naziv ili ime koje upu─çuje na to da pravno ili fizi─Źko lice obavlja odre─Ĺenu delatnost.

Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se pla─ça samo za jednu firmu, prenosi eKapija.

Za svaku firmu istaknutu van poslovnog objekta pla─ça se taksa za svaku istaknutu firmu.

Zakon o privrednim društvima obavezuje isklju─Źivo preduzetnike da svoje poslovno ime istaknu u svom sedištu, kao i na svakom izdvojenom mestu. Kada su u pitanju privredna društva kao pravna lica, za njih ovim zakonom nije propisana obaveza isticanja firme. Me─Ĺutim, treba imati u vidu sektorske zakone kao što su Zakon o trgovini, Zakon o turizmu i Zakon o ugostiteljstvu koji obavezuju subjekte koji se bave tim delatnostima da istaknu poslovno ime i eventualno još neke dodatne podatke.

Zakonom o finansiranju lokalne uprave propisano je da preduzetnici i pravna lica koja su prema zakonu kojim se ure─Ĺuje ra─Źunovodstvo razvrstana u mikro i mala pravna lica, a imaju godišnji prihod do 50.000.000 dinara, ne pla─çaju lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru.

Obveznici pla─çanja lokalne komunalne takse

U skladu sa navedenim, obveznici pla─çanja lokalne komunalne takse za isticanje firme su preduzetnici i mala pravna lica sa godišnjim prihodom preko 50 miliona dinara, srednja pravna lica i velika pravna lica.

Nezavisno od veli─Źine i godišnjeg prihoda, pravna lica i preduzetnici su obveznici takse ukoliko obavljaju slede─çe delatnosti:

  • bankarstvo,
  • osiguranje imovine i lica,
  • proizvodnja i trgovina naftom i derivatima nafte,
  • proizvodnja i trgovina na veliko duvanskim proizvodima,
  • proizvodnja cementa,
  • pru┼żanje poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga,
  • elektroprivreda,
  • kazina, kockarnice, kladionice, bingo sale i pru┼żanje kockarskih usluga, i
  • no─çni barovi i diskoteke.

Obavezu pla─çanja takse za isticanje firme utvr─Ĺuje poreski organ jedinice lokalne samouprave na ─Źijoj teritoriji se nalazi objekat ili poslovni prostor na kojem je istaknuta firma.

Poreska prijava za utvr─Ĺivanje lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru mo┼że se podneti elektronskim putem preko portala Jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija.

U odluci o lokalnim komunalnim taksama jedinice lokalne samouprave propisuju rok za podnošenje prijave za utvr─Ĺivanje obaveze po osnovu naknade za isticanje firme. Tako─Ĺe, propisuje se i rok u kom je obveznik du┼żan da prijavi svaku promenu koja je nastala naknadno (kao što su isticanje firme na drugom objektu ili skidanje ve─ç istaknute firme, promena veli─Źine subjekta ili iznosa godišnjeg prihoda koji premašuje odnosno manji je od 50 miliona dinara), piše Aktivasistem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE