Obrenovac, 28.11.2022

USKORO KREĆE SEZONA AJVARA


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 30.08.2022.
Isplati li se ostavljati zimnicu, evo pošto je kilogram paprika

Foto:Shutterstock


Proizvođači paprike u selima paraćinske opštine gde se tradicionalno gaji ovo povrće uprkos velikoj suši zadovoljni su kvalitetom i prinosom. Ove godine paprika za zimnicu stiže nešto ranije, a trenutna cena je od 80 do 150 dinara za koligram.

Proizvođači paprike u selima paraćinske opštine gde se tradicionalno gaji ovo povrće uprkos velikoj suši zadovoljni su kvalitetom i pronosom. Ove godine paprika za zimnicu stiže nešto ranije, a trenutna cena je od 80 do 150 dinara za koligram.

Počela su da crvene polja pod paprikom u ataru Drenovca kod Paraćina gde su vredni povrtari ovu kulturu posadili na više od stotinu hektara. Na pojedinim strukovima ima i po sedam osam plodova ukupne težine do dva i po kilograma.

"Ko je imao da uloži taj je napravio i kvalitet, ko nije imao, ko je štedeo na polivanju na pripremi biljaka na smanjenju đubriva i tako dalje ne može da se nada nekom kvalitetu i prinosu," rekao je povrtar iz Drenovca Goran Milojević.

Da pokažu šta su proizveli u centru sela Drenovčani su i ove godine organizovali "Dane paprike". Izabrane su najbolje parcele, najteža i najduža paprika ali je to bila prilika se se povrtari, komšije iz sela i dodatno druže. Od 500 domaćinstava svako deseto proizvodi papriku i od toga žive čitave porodice.

"Sedamdeset ari ove godine smo toliko zasejali, a inače sadimo 35 godina papriku to nam je neko zadovoljstvo, imamo jako lepe proizvode ove godine, zadovoljni smo količinom, a sad ćemo da vidimo za plasman," napomenula je Jasmina Milojević, iz Drenovca.

Godina jeste bila sušna ali je zemljište plodno i vode ima na dva do tri metara dubine, pa navodnjavanje nije problem. Izazova i nepredviđenih okolnosti u proizvodnji ipak ima mnogo.

"Na početku bio nas je i grad kad je bila mlada biljka, kako gde, nismo mogli da odredimo," rekla je Radmila Stevanović, iz Drenovca.

Kilogram paprika zavisno od sorte trenutno se prodaje od 80 do 150 dinara za kilogram. Gotov proizvod ove sezone stiže nešto ranije pa će i to uticati na cenu jer se zimnica uobičajeno priprema krajem septembra. Sve što su povrtari na "Danima paprika" izložili i od nje napravili biće donirano domskom odeljenju pri manastiru Svete Petke u Izvoru kod Paraćina.

 

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE