Obrenovac, 28.11.2022

MEĐU NAJSIROMAŠNIJIM GRAĐANIMA SRBIJE I ONI SA FAKULTETSKIM DIPLOMAMA


Izvor: Espreso/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 10.08.2022.
Prihvatilišta puna onih na ivici gladi

Foto:Filip Plavčić


Četvrtina građana Srbije je u riziku od siromaštva, podaci su Republičkog zavoda za statistiku s kraja prošle godine. U najvećem riziku su deca i mladi, nezaposlene osobe kao i stanovnici ruralnih oblasti, ali i osobe koje žive same, kao i ljudi bez krova nad glavom.

Marija Vujičić, socijalni radnik u Prihvatilištu za odrasle kaže za RTS da tokom prethodnih dana nisu imali povišen broj zahteva za prijem i da se u toj ustanovi trenutno nalaze 52 osobe.

Leti je svakako mnogo lakše nego kad temperatura padne ispod minusa. Ipak, i u ovim letnjim danima, naročito pri visokim temperaturama kakve smo imali prošle sedmice kada su lekari savetovali da se ne izlazi iz domova, nisu bili laki za ljude koji nemaju krov nad glavom. Marija Vujičić je rekla da trenutno u prihvatilištu borave 52 osobe - 33 muškarca i 19 žena.

- Nismo imali povišen broj zahteva za prijem novih korisnika kada su bile visoke temperature. NajčešÄ‡e smo imali zahteve centara za socijalni rad za prijem osoba koje su na bolničkom lečenju ili su završile lečenje, ali zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da život nastave samostalno - kaže Vujičićeva.

Navodi da u saradnji sa Crvenim krstom postoji nekoliko punktova gde osobe koje su na ulici mogu da se jave i da dobiju uslugu kupanja i obroka. To su, dodaje, punktovi na Vračaru, Paliluli i Starom Gradu.

- Versko-dobrotvorna starateljstva bih spomenula, veliki broj naših korisnika pre epidemije je koristio njihovu uslugu narodne kuhinje - dodaje Vujučićeva.

Građani, kaže, mogu da dođu svakog radnog dana tokom prepodneva i da donesu garderobu i obuću za naše korisnike.

- To nam je od velike pomoći, iako imamo budžet Grada koji zadovoljava sve potrebe prihvatilišta - ističe Vujučićeva.

Prema njenim rečima, u prihvatilištu je i izvestan broj fakultetski obrazovanih ljudi.

- Nakon prijema u prihvatilište vršimo procenu i pratimo njihovo funkcionisanje, primenjujemo individualni i grupni rad, uključujemo ih u aktivnosti, na osnovu svega pravimo zapisnik i prenosimo kolegama iz socijalnih centara da utvrdimo da li mogu da se vrate u normalne tokove i nastave sa funkcionisanjem kao pre prihvatilišta. Svakako radimo na njihovom osnaživanju - ukazuje Vujičićeva.

U narednom periodu, kaže, očekuju novo prihvatilište i novi prostor.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE