Obrenovac, 08.12.2022

MAJKA NE MOŽE DA PRISUSTVUJE KRŠTENJU DETETA?


Izvor: Espreso/Svetapetka.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 29.09.2022.
Sveštenik otkrio u kojim situacijama i ZBOG ČEGA

Foto:Profimedia, Aleksandar Jovanović Cile


Sigurno ne postoji mama koja se nije naslušala “bapskih priča” šta treba da radi sa bebom u prvih 40 dana, gde ne treba da je vodi i kakav konac oko ruke bi valjalo da joj stavi.

Među tim verovanjima posebno se ističe ono da se u tom periodu beba ne izvodi iz kuće, što je današnjim mladim roditeljima ravno šali – naročito u vreme odmora, jer roditelji žele da svoje mališane vode na odmor.

U drugoj polovini 19. i do polovine 20. veka uglavnom se gledalo da se deca krste između sedam i 40 dana, jer se smatralo da nekrštena deca nisu pod božijom zaštitom.

Crkva i danas preporučuje da se deca krste u tom periodu, ali prema davno određenim crkvenim pravilima – majka u prvih 40 dana ne može prisustvovati kršenju deteta u hramu, pa se zbog toga današnji roditelji često odlučuje za kasnije krštenje.

– Crkvena preporuka je da se dete treba krstiti što pre, čak u prvih 40 dana ili najbolje 40. dan kada se služi molitva za zdravlje majke i deteta, jer pre toga majka ne može prisustvovati krštenju.

– Mnogi roditelji krste decu na prvi rođendan, što je neki vid današnjeg pomodarstva, ali takve odluke su individualne i crkva na njih ne može da utiče.

– Što se tiče izvođenja deteta iz kuće, čak je i preporučljivo. Nema ništa loše u tome, dete se može dovesti i na službu, deca su anđeli božiji. Ali se preporučuje da se krštenje obavi što pre, jer tim činom dete postaje član crkve, treba ga pričešćivati i odgajati u hrišćanskom duhu – rekao je otac Nebojša iz hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu.

Na osnovu ovih reči zaključujemo da je dete dobro krstiti što pre, jer samim tim postaje član crkve i pod Božijom je zaštitom, ali i da crkva nema veze sa narodnim verovanjem da se dete u prvih 40 dana ne iznosi van kuće.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE