Obrenovac, 08.12.2022

MAFIJA OPET PUSTOŠI GROBLJA


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 27.08.2022.
Lopovi pokupe sve što nađu, kamere snimile velike KRAĐE

Foto:Kurir/T.I.


Zbog krađe cveća na beogradskim grobljima rodbina, pozivajući se na naknade i takse koje plaćaju, smatra da treba uvesti kamere i osvetliti parcele. Gospođa Dragić bar jednom nedeljno dođe na groblje, i vidi raskopanu očevu humka, počupano cveće i nered, kaže, a danas je kaže verovatno videla i počinioce.

"On je prošao u neposrednoj blizini i pokupio sa groba cveće i šta je već bilo. Ne bih rekla da je skitnica u pitanju bio je prilično lepo obučen", kaže Tamara Dragić.

Ljiljana Glavonjić dodaje da se sve sa groba odnese i da se zbog toga oseća užasno.

"Jedino je rešenje da se postave kamere jer mi plaćamo svako grobno mesto, a ovde ima više hiljada grobnih mesta", napomenula je.

Video nadzor Pogrebne usluge instaliraju više od 10 godina. Pokriva vitalne objekte, prolaz i što šta još da se ne otkrije sve osobama spremnim da skrnave i ovakva sveta mesta.

"Svake godine se dodaju i nove kamere. Plan rasporeda kamera osmišljavaju ljudi koji su školovani za taj posao, tako da Pogrebne usluge sa svojim resursima i finansijskim i ljuckim stalno unapređuje taj sistem bezbednosti", kaže Tamara Račić iz JKP Pogrebne usluge.

A nema nacije koja ne nosi cveće na groblje. Buket, suza ili venac je simbol života, ljubavi i prolaznosti, jer cveta, vene i osuši se, dodali bismo kod nas, i krade se. Nije dokazana cvećarska mafija, ali u Pogrebnim uslugama snimili su velike krađe cveća, snimke su predali policiji.

Proterani su i preprodavci sa ulaznih kapija, ali su neumorni i kada im Komunalna milicija ispiše kaznu nisu na toj adresi. Kradu se i vaze, biste, ograde od mesinga.

"Imala sam ideju da kupimo kameru i da se mreža dovede do parcele", rekla je Dragićeva.

Glavonjićeva je napomenula da kupuje samo veštačko cveće i da ga kanapom zaveže za vaznu.

"Naša groblja su velikih površina tako da je to u potpunosti neizvodljivo, sa druge strane naše kapije grobalja se zatvaraju u 19 časova. Imamo obezbeđenje koje je prisutno 24 sata", rekla je Račićeva.

Groblje je kao i park, poveren nekom da ga održava. Ako postavite bistu, unesete drugu vrednost, ne možete očekivati da se to i čuva. Zakupac ste prostora i mesta za koje prema propisima odgovorate i imate pravo da krađu i štetu prijavite policiji, kažu u upravi groblja. Nelogično je i preskupo da veliko groblje bude osvetljeno kao stadion. Iako se praksa ne menja ili smo nemoćni, možda bi građani mogli da promene navike.

I na groblje mogu da se ponesu samo sveće. Zaboravite bar nedelju dana na sveže cveće. Nastaće haos u lancu preprodaje, za koji mnogi tvrde da postoji. Neće imati šta da ukradu i kome da prodaju, pašće cene cveća i cela ekonomija će se poremetiti, što će pokrenuti lavinu akcija i reakcija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE