Obrenovac, 08.12.2022

MLADI PREDUZETNICI


Izvor: Kurir.rs/Iva Ogarević/Lokalne novine | Obrenovac, 19.08.2022.
Mitrovački maturanti pokrenuli OVAJ biznis sa 20 dolara, a sada planiraju od TOGA DA ŽIVE

Foto:Promo


Opčinjeni programiranjem, Stefan Tešić (18) i Danijela Vislavski (18) napravili su video-igricu, lansirali je u javnost i planiraju da od toga žive, kažu da se to više isplati od studiranja

Mladi preduzetnici Stefan Tešić (18) i Danijela Vislavski (18) iz Sremske Mitrovice pohađali su isti razred u srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla" i odmah nakon završetka odlučili su da naprave aplikaciju za video-igricu, koja već privlači pažnju korisnika.

Uprkos okolini koja im se, kako kažu, podsmevala i nije ih shvatala ozbiljno, bili su uporni i upustili su se u sprovođenje svojih ideja. Rezultat njihovog rada jeste igricu "Attractoid", koju su sami kreirali i lansirali u javnost.

- Bili smo na sladoledu i razgovarali o fakultetu. Pomenuo sam da želim da napravim nešto svoje i da ne želim da gubim vreme na fakultetu, jer mi je još odmalena bila želja da napravim svoju igricu. Niko me u tome nije podržavao, osim Danijele. Ona je zajedno sa mnom počela celu ovu priču - kaže za Kurir kreator igrice Stefan i dodaje:

- Oduvek sam želeo da imam svoj dinar, kao mlađi sklapao sam i preprodavao kompjutere. Od malih nogu sam za računarom i, iz mog ugla, ovo je bila jedina realna opcija.

Danijela kaže da obožava da crta, a da joj je kreiranje igrice pružilo jedinstvenu priliku da iskaže svoj talenat, kao i da je u ceo poduhvat ušla jer nema šta da izgubi.

- Podržala sam Stefana, uživam u tome što radim. Čak nemam ni adekvatan pribor, crtam prstima. Mislim da iz našeg ličnog primera ljudi mogu shvatiti da su za sve potrebni samo jaka volja i želja. I da nismo uspeli da napravimo igricu, sigurna sam da bih iz ovoga izvukla dobru lekciju. Nikada ne treba odustati, jer verujem da se snovi ostvaruju - poručila je mlada preduzetnica.

Sve završeno za mesec dana

Zvučne efekte pravili kašičicom i šoljicama

Stefan objašnjava da su celu igricu napravili za mesec dana. - Ni u jednom trenutku nismo imali pomoć, sve smo sami radili. Zvučne efekte smo pravili lupanjem kašičice o šoljice, neke zvuke smo pravili čak i ustima - kaže on i opisuje aplikaciju:

- Igrica "Attractoid" odvija se u svemiru sa dva asteroida, tajmer odbrojava od 20 do nula. Asteroidi se približavaju, zadatak korisnika je da razdvajaju asteroide kako se ne bi sudarili. To je prvi nivo, dok su ostali dosta teži i zanimljiviji. Pojavljuje se crna rupa, nove mehanike i snežna galaksija. Takođe, tokom igre skupljate dragulje koji vam omogućavaju kupovinu za usporavanje vremena kako biste stigli da prođete nivo na kojem ste zapeli. Dragulji mogu poslužiti i za kupovinu skinova.

Stefan je odlučio da ne nastavi školovanje, već da se posveti programiranju igrica, dok Danijela nakon pauze od godinu dana planira da nastavi svoje obrazovanje i nada se upisu na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Kako oni kažu, bili su inspirisani programiranjem i igranjem video-igrica i s budžetom od 20 dolara uspeli su da svoju igricu objave na Gugl plejstoru. Planiraju da je lansiraju i na drugim platformama kada budu zaradili dovoljan budžet za to.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE