Obrenovac, 08.12.2022

OSNIVANJE ALIMENTACIONOG FONDA


Izvor: Kurir.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 14.08.2022.
┼áta predvi─Ĺa Gra─Ĺanski zakonik: Pare detetu od dr┼żave, a institucije da jure nesavesne roditelje

Foto:Profimedia


Srbija je jedna od retkih zemalja u regionu koja nema alimentacioni fond za pomo─ç deci ─Źiji razvedeni roditelji ne izmiruju mese─Źne obaveze, ali ova ideja nije skroz zaboravljena

Udru┼żenje pravnika Srbije, koje je nastavilo pro bono rad na izradi Gra─Ĺanskog zakonika, nije odustalo ni od predloga za osnivanje dr┼żavnog demografskog fonda, iz kog bi se finansirala izdavanja za porodilje, niti od alimentacionog fonda.

Ovo je za "Novosti" potvrdio prof. dr Miodrag Orli─ç, ─Źlan nekadašnje Komisije za izradu GZ. Pravo na isplatu iz ovog fonda imalo bi dete do navršene 18. godine, koje je dr┼żavljanin Srbije i ima stalno prebivalište u našoj zemlji. Novac bi dobilo ukoliko du┼żnik ne ispunjava "uredno svoju obavezu izdr┼żavanja u periodu od tri meseca uzastopno ili u roku od šest meseci sa prekidima".

Da bi dete dobilo novac, predvi─Ĺa se da roditelj sa kojim ┼żivi podnese pravosna┼żnu i izvršnu sudsku odluku ili drugu verodostojnu ispravu o pravu i visini alimentacije, kao i dokaz da se ona ne ispla─çuje redovno ili u du┼żem periodu. Novac bi tad bio ispla─çen iz posebnog fonda, a dr┼żava bi ga prinudno refundirala od roditelja-du┼żnika, ili iz njegove imovine ili iz primanja.

- Ideja jeste dobra, ali sam skepti─Źna koliko kod nas mo┼że da za┼żivi, ne zbog dr┼żave, nego zbog roditelja-du┼żnika! Kako la┼żu svoje bivše partnere za pare, tako ─çe lagati i dr┼żavu - ka┼że Vera Toti─ç iz Udru┼żenja samohranih roditelja.

TRE─ćINA U RIZIKU OD SIROMAŠTVA

Koliko je osnivanje ovakve institucije va┼żno vidi se iz podataka Republi─Źkog zavoda za statistiku. U jednom istra┼żivanju od pre desetak godina, RZZS navodi da samohrani roditelji, i to ─Źak tre─çina, spadaju u kategoriju osoba u visokom stepenu rizika od siromaštva.

Zato smatra da bi dobra solucija bila da, kad se roditelj obrati dr┼żavi sa zahtevom da mu isplati novac iz alimentacionog fonda, automatski bude podneta tzv. paulijanska tu┼żba:

- Sud bi trebalo odmah da utvrdi koju je sve imovinu du┼żnik posle razvoda preneo na roditelje, srodnike, devojku, prijatelje. Tako bi dr┼żava lakše mogla da se naplati. Tako─Ĺe bi bilo dobro pove─çati zatvorske kazne za alimentacione du┼żnike, koji bi u zatvoru bili obavezni da rade, recimo sezonske poslove i da od tog novca vra─çaju dug za izdr┼żavanje. Po sadašnjim propisima, dok su u zatvoru oni ne moraju da pla─çaju ništa, pa su opet ošte─çena deca.

Alimentacioni fond, ina─Źe, postoji u mnogim evropskim zemljama, a 20. jula Skupština Crne Gore usvojila je Predlog zakona o privremenom izdr┼żavanju dece, kojim se tako─Ĺe predvi─Ĺa osnivanje takve institucije. U Hrvatskoj se Zakonom o privremenom izdr┼żavanju definiše pla─çanje izdr┼żavanja iz dr┼żavnog bud┼żeta, ukoliko ga roditelj ne ispla─çuje dobrovoljno, a u Sloveniji postoji Javni garantni fond za izdr┼żavanje.

Prema podacima Autonomnog ┼żenskog centra, koji je me─Ĺu prvima predlagao osnivanje alimentacionog fonda, broj krivi─Źnih prijava za nedavanje izdr┼żavanja uporno raste. Tokom 2002. bilo ih je 877, 2011. broj je premašio 1.770, a naredne godine se popeo na 2.141. Podaci Republi─Źkog zavoda za statistiku pokazuju da ih je lane bilo 1.795.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE