Obrenovac, 08.12.2022

OVA IMENA U SRBIJI SU STROGO ZABRANJENA


Izvor: Espreso/Srbija danas/Lokalne novine | Obrenovac, 21.08.2022.
Ako date detetu jedno od njih bi─çete KA┼ŻNJENI

Foto:Profimedia


Pre nego što planirate proširenje porodice ili ako vam je dete ve─ç na putu, va┼żno je da znate da po ─Źlanu 343 Porodi─Źnog Zakona Srbije, postoji lista imena koja su zabranjena u našoj dr┼żavi.

─îlan 343 Porodi─Źnog zakona Srbije predvi─Ĺa pravo roditelja da svom detetu izaberu ime, ali da ono ne mo┼że biti pogrdno, da ne mo┼że biti neko ime koje vre─Ĺa moral ili koje je u suprotnosti sa obi─Źajima i shvatanjima sredine.

U slu─Źajevima kad roditelji ne ┼żele da odustanu od imena koje se kosi sa pravilima propisanim u zakonu - mati─Źar je du┼żan da dostavi predmet nadle┼żnom organu starateljstva na odluku.

Tako─Ĺe, zabranjena imena postoje i u drugim dr┼żavama.

U Francuskoj je zabranjeno ime Princ Vilijam, u Nema─Źkoj Osama bin Laden i Adolf Hitler, u Švedskoj Elvis i Metalika, a u Meksiku Rambo i Betmen.

U Portugalu nije dozvoljeno koristiti imena koja nisu u skladu sa njom kao što su Viking, D┼Żimi, Rijana i Sajonara. U Saudisjkoj Arabiji na listi zabranjenih imena se nalaze Alis, Maja i Abdul Naser. Dok je u SAD u poslednjoj godini rodilo ─Źak 4.000 Maja, u Saudijskoj Arabiji ne─çete na─çi nijednu jer je to ime tako─Ĺe na listi zabranjenih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE