Obrenovac, 10.12.2023

OVAKO MOŽETE DA ZARADITE 4.860 EVRA MESEČNO U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 31.08.2022.
Na posao se ne čeka ni jedan dan, a plate su sve veće

Foto:Profimedia


Programiranje je od početka 21. veka postalo jedno od najtraženijih i najplaćenijih profesija, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Vrednost usluga koje IT kompanije pružaju su duže vreme u porastu što dovodi do sve većih plata, a oni koji se odluče da steknu odgovarajuću ekspertizu ne čekaju ni dan na posao u struci.

Jedna IT kompanija, koja se bavi veb dizajnom, prema nezvaničnim saznanjima medija, programere mesečno plaća od 1.210 evra, koliko primaju juniori koji programiraju na Flutter-u, pa do oko 4.860 evra koliko navodno plaćaju seniore u React-u.

Najveću razliku u platama, pored platformi i programskih jezika, čini i iskustvo tako da nije redak slučaj da su senior programeri plaćeni tri i više puta od svojih junior kolega.

Prema analizama programeri u Srbiji zarađuju i do 7.500 evra na mesečnom nivou, a prosečna plata zaposlenih u IT sektoru je čak tri puta veća od prosečne zarade u drugim sektorima.

To je zbog toga što je prema zvaničnim podacima sa sajta HelloWorld.rs potražnja za IT kandidatima porasla čak 65 odsto u 2021. godini.

IT tržište u Srbiji je tokom prethodne godine dostiglo rekordnih 700 miliona evra, a izvoz IT usluga čak 1,7 milijardi evra sa jakim potencijalom za budući rast.

Programeri, ali i svi ostali zaposleni u IT sektoru, zvanično su najmanje osetili posledice epidemije koronavirusa.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE