Obrenovac, 13.05.2021

OVA PROFESIJA JE ME─ÉU NAJTRA┼ŻENIJIM U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/RINA/Lokalne novine | Obrenovac, 03.05.2021.
Idu rame uz rame sa IT sektorom, a posao dobijaju ve─ç na 4. godini studija

Foto:Dragana Udovi─Źi─ç


In┼żenjeri svih struka danas su sve tra┼żeniji i sve bolje pla─çeni. Statistika Nacionalne slu┼żbe za zapošljavanje pokazuje da je najve─ça potra┼żnja od strane poslodavaca za visokoobrazovane, u prošloj godini bila za diplomiranim i master in┼żenjerima mašinstva, a posle toga slede IT sektor, elektrotehnika i gra─Ĺevinarstvo.

Tako─Ĺe, prema odnosu broja prijavljenih kandidata po radnom mestu, posle IT sektora najmanje prijavljenih je mašinskih in┼żenjera.

- Fakultet za mašinstvo i gra─Ĺevinarstvo u Kraljevu je dr┼żavni fakultet sa tradicijom u obrazovanju in┼żenjera dugom 60 godina. Nastao je iz potrebe privrede u okru┼żenju kao odeljenje Mašinskog fakulteta iz Beograda. Danas je to samostalan fakultet koji pripada Univerzitetu u Kragujevcu i na kome se izvode akreditovane akademske studije mašinstva, gra─Ĺevinarstva, a od prošle godine, i studije in┼żenjerstva zaštite na radu. Trendovi pokazuju da ─çe potreba za in┼żenjerima zaštite na radu rasti usled uskla─Ĺivanja zakonske ragulative sa propisima Evropske unije, što je bio i klju─Źni razlog akreditacije ovog novog studijskog programa na fakultetu - ka┼żu u FMG iz Kraljeva.

Ovo potvr─Ĺuje i veliki broj ugovora o poslovno-tehni─Źkoj saradnji, koje je fakultet potpisao sa kompanijama u okru┼żenju. 

- Da bi na vreme obezbedili najbolje in┼żenjere kompanije su po─Źele sa stipendiranjem naših najboljih studenata i pla─çenim studentskim praksama, jer veliki broj studenata ve─ç na ─Źetvrtoj godini studija dobija zaposlenje. Naši studenti master studija uglavnom završavaju studije uz posao - rekli su u FMG.

Na studije mašinskog in┼żenjerstva, ove godine fakultet upisuje 80 budzetskih studenata. Na Fakultetu se realizuju sva tri nivoa studija: ─Źetvorogodišnje osnovne studije, master studije koje traju jednu godinu i doktorske studije u trajanju od 3 godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE