Obrenovac, 08.12.2022

OVAKO ŽENE MOGU DA SE ZAŠTITE OD NAPADA MANIJAKA


Izvor: Kurir.rs/Iva Ogarević/Lokalne novine | Obrenovac, 26.09.2022.
Ova oružja su legalna i dostupna, a napasnik neće ni shvatiti šta ga je snašlo

Foto:Shutterstock


Do 2016. godine njihovo nošenje kažnjavano je i sa pet godina zatvora, a sada su i te kako značajni za spasavanje žrtava iz kandži silovatelja i manijaka.

Vest da je serijski silovatelj izašao iz zatvora nakon 15 godina izazvala je zebnju kod građana, žene strahuju, na društvenim mrežama dele se njegove fotografije nastale ovih dana na ulicama Beograda...

Samo koji dan ranije novinske stupce punile su informacije o kaskaderu koji je seksualno zlostavljao devojčice koje su išle u njegovu školu jahanja. Primera je mnogo. Statistika pokazuje da je svaka treća žena bar jednom u životu bila izložena nekom obliku napada! Ne treba zaboraviti ni porodično nasilje, krađe u prevozu, na ulici...

Postavlja se pitanje koja bi sredstva mogla da se koriste legalno u samoodbrani, da su lako prenosiva, a da pritom budu efikasna i da žrtvi daju dovoljno vremena da pobegne i potraži zaštitu.

Elektrošoker (cena 1.990 - 7.800 dinara)

Izaziva paralizu do 20 minuta

Elektrošoker vrši kratkotrajno električno pražnjenje visoke voltaže na telo napadača. Neophodno je da prislonite šoker na telo napadača i da ga aktivirate.

Deluje i preko garderobe, kao i preko zimske jakne. Najdelotvornije dejstvo elektrošokera je na delove između vrata i ramena, na stomak, kao i na unutrašnji deo butine. Jak udar struje izaziva privremenu paralizu u trajanju od pet do 20 minuta.

- Gasni sprejovi, kao i uređaji za izazivanje elektrošoka, shodno Zakonu o oružju i municiji, spadaju u kategoriju D, predstavljaju oružje za ličnu bezbednost i u tu svrhu se mogu upotrebiti. Članom 26. Zakona o oružju i municiji punoletna lica mogu nositi gasni sprej i elektrošoker. Istim članom propisano je da maloletna lica starija od 16 godina mogu nositi gasni sprej - navode na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zora Dobričanin

Ne šaljite ćerke na balet, već na borilačke sportove

- Roditelji devojčice treba da upisuju na borilačke veštine, a ne samo na balet. Ukoliko neko dođe u situaciju da bude napadnut, žrtva treba da ostavlja odbrambene tragove na telu siledžije i istog trenutka prijavi lekaru i organima gonjenja.

Ne treba da postoji strah od prijavljivanja, jer najgore što može da se desi već se desilo - kaže advokatica Dobričanin.

Do 2016. za nošenje sprejova za odbranu i elektrošokera mogli ste da budete kažnjeni sa pet godina zatvora.

Advokat Nebojša Milosavljević kaže za Kurir da većina ljudi misli da su biber-sprej i suzavac isto, međutim, postoji velika razlika.

Biber-sprej (cena 990 - 3.400 dinara)

Dejstvo do 15 minuta

Biber-sprej je potpuno bezbedan za upotrebu. Taster za aktiviranje je tako napravljen da ne može lako da se sam aktivira u džepu.

Takođe, da bi iz biber-spreja izlazio gas, morate držati taster pritisnutim sve vreme. Preporučuje se da minimalna distanca od napadača bude jedan metar. Efekat dejstva biber-spreja traje i do 15 minuta.

Suzavac je zakonski zabranjen, njega mogu koristiti samo vojska, policija, kao i drugi nadležni organi. Biber-sprej je dozvoljen od 2016. godine, to je hemikalija na bazi ekstrakta ljute paprike i nakon što se naprska napadaču na lice, izaziva intenzivan kašalj, probadanje u grudima, privremeno slepilo, suzenje i iritaciju očiju - objašnjava Milosavljević i dodaje:

- Elektrošokeri su neki vid paralize napadača, to je mali uređaj koji staje u džep. Takođe je zdravstveno bezopasan, a u tim prvim trenucima i te kako može biti efikasan.

Milosavljević ističe da pendreci i noževi nisu legalni za nošenje, te da je pitanje i da li bi žrtve pomoću toga mogle da se zaštite:

- U takvim situacijama veoma je važno da se žrtva snađe jer je u tom trenutku u šoku. Može da ima čitav arsenal oružja a da ne može da ga upotrebi. Tada dođe do blokade i psihičke i fizičke.

Dejan Žuža Treninzi samoodbrane mnogo znače

Dejan Žuža, majstor aikida, za Kurir kaže da aikido većinom treniraju muškarci, ali da je kod njih u grupama i do 40 odsto devojčica:

- S njima na treningu radimo samoodbranu. Cilj napadača je da uplaši i onesposobi žrtvu i apsolutno ne računa da osoba zna da se odbrani, uradi polugu ili na neki način reaguje. Najvažnija je brzina reakcije i da ne zablokiraju, da se ne uplaše. Potrebno je minimum godinu ili dve da se dolazi na treninge kako bi se pre svega steklo samopouzdanje u primeni tehnike, kao i sigurnost.

Radi veće bezbednosti i povećanju osećaja sigurnosti, zakon dozvoljava da se nosi elektrošoker ili biber-sprej, ali po istom tom zakonu legalno ih je upotrebiti samo ako do nasilja dođe, to jest za njegovo suzbijanje u kriznom trenutku. Zloupotreba je kažnjiva.

Važno je napomenuti da napadač može oteti žrtvi njeno sredstvo za samoodbranu i upotrebi ga protiv nje, te je neophodna opreznost pri rukovanju.

Advokatica Zora Dobričanin za Kurir kaže da su to trenuci iznenađenja:

- Često se zaboravlja da su žene i dalje slabiji pol, bez obzira na to što smo preuzele mnoge muške poslove, nekad ne i svojom voljom. Iz sudskih priča znam da siledžije imaju veoma jake ruke i jak stisak. Ta fizička nadmoć predstavlja veliki problem, jer žene postaju nemoćne. Zato muškarci koje imamo i u zavisnosti uzrasta u kojem se nalazimo treba da vode brigu o nama i našoj bezbednosti.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE