Obrenovac, 28.11.2022

PAPRENE CENE U PRODAVNICAMA


Izvor: Espreso/Telegraf biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 20.08.2022.
Evo kada se o─Źekuje VRHUNAC poskupljenja!

Foto:Profimedia


Inflacija u ve─çini zemalja nastavlja da raste više od o─Źekivanja i trenutno je na višedesenijskom maksimumu. U Srbiji, prema novim projekcijama, ona ─çe svoj vrhunac dosti─çi u septembru, nakon ─Źega bi mogao da se o─Źekuje blagi pad.

Ipak, to u Srbiji i nije najva┼żnija tema, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabakovi─ç, navode─çi da se dr┼żava trudi da odr┼żi zaposlenost, investicije, zbog ─Źega ne─çe biti recesije.

Objasnila je da je na našu inflaciju uticala geopolitika, ali i suša koja je poremetila poljoprivrednu sezonu koja je obe─çavala. Navela je primer rasta neprera─Ĺene hrane, odnosno krompira koji je sko─Źio 152 odsto.

- U godinama korone, nije bilo potra┼żnje, nije bilo veselja, slava i svadbi, pa je cena to pratila. Ove godine, pored ostalih faktora, i ve─ça potra┼żnja je dovela do skoka te cene - objasnila je guverner, a to njeno pojašnjenje je najviše prepri─Źavano u javnosti od celog izveštaja o inflaciji.

Inflacija - ko je obra─Źunava, a ko sa inflacijom treba da se obra─Źunava

Naime, Tabakovi─ç je objasnila i jednom gra─Ĺaninu ko obra─Źunava inflaciju, odnosno ko se inflacijom obra─Źunava. Kako je navela, gra─Ĺanin je, pozivaju─çi se na julsku inflaciju, upitao kako to da zvani─Źna statistika pokazuje 12, 8 odsto, kada on u supermarketu vidi promene koje daju druga─Źiji utisak. Najviše mu je zasmetalo to što je toalet papir poskupeo drasti─Źno, prema njegovom tuma─Źenju, duplo.

- 658 proizvoda se meri u korpi, svaki od njih po metodologiji koja je ustanovljena od strane evropskih institucija. Zaboravlja se da je inflacija preterana koli─Źina novca u opticaju - po─Źela je ona. Njen odgovor gra─Ĺaninu izgleda ovako:

- Sve ve─çi broj uloga koje igraju centralne banke donose više odgovornosti i mnogo ve─ça o─Źekivanja gra─Ĺana. Odgovornosti centralnih banaka proširile su se u mnogim slu─Źajevima na mikroprodencijalni nadzor, rešavanje, šeme, zaštitu potroša─Źa i finansijsku psimenost. Uspešno postizanje svih ovih ciljeva je od suštinskog zna─Źaja za izgradnju kapitala.

Obra─Źun inflacije u Srbiji vrši Republi─Źki zavod za statistiku po me─Ĺunarodno priznatoj metodologiji koja je uskla─Ĺena sa preporukama za obra─Źun inflacije u zemljama Evropske unije.

U obra─Źun indeksa potroša─Źkih cena, ─Źija promena meri inflaciju, korist se se reprezentativni proizvodi i usluge sa precizno nazna─Źenim karakteristikama. Korpa proizvoda i usluga koji ulaze u obra─Źun indeksa potroša─Źkih cena se menja i uskla─Ĺuje svake godine kako bi se uva┼żile promene u pogledu strukture potrošnje i navika potroša─Źa.

Prema podacima RZS, inflacija u julu je iznosila 12, 8 odsto. Taj podatak se odnosi na prose─Źan rast cena 658 proizvoda i usluga koji ulaze u obra─Źun inflacije na teritoriji cele Srbije. U okviru tog podatka, svakako ima i proizvoda i usluga ─Źije su cene porasle i više i manje od 12, 8 odsto. Ima i proizvoda ─Źija je cena porasla i više od 50 odsto, (kao što vi navodite), ali u─Źeš─çe tih proizvoda u prose─Źnoj potroša─Źkoj korpi nije veliko, tako da je i doprinos ovih proizvoda ukupnoj inflaciji relativno nizak.

Konkretno rast cena grupe proizvoda koja nosi naziv "li─Źna nega", u šta spada i proizvod koje vi naveli kao primer (toalet papir), u poslednjih godinu dana iznosio je 14, 4 odsto. A u okviru te grupe, rast cena toalet papira jeste bio ve─çi od proseka za celu grupu.

Svesni smo da subjektivni ose─çaj inflacije mo┼że da bude i viši od onog koji objavljuje zvani─Źna statistika, i on zavisi od raspolo┼żivog dohotka, strukture, i navika potrošnje potroša─Źa. Svakako stoji ocena da ljudi sa ni┼żim nivoom dohotka aktuelnu inflaciju ose─çaju više, jer je u─Źeš─çe hrane u njihovoj potrošakoj korpi zna─Źajnije. Tako─Ĺe, treba imati u vidu i da se indeks potrošakih cena ra─Źuna za celu teritoriju Srbije, i da se cene istih proizvoda i usluga u razli─Źitim delovima zemlje razlikuju, što tako─Ĺe uti─Źe da subjektivna mera inflacije odsupi od one koju objavi RZS. Na obra─Źun inflacije tako─Ĺe mogu da uti─Źu i razli─Źiti oblici akcijske prodaje, navela je Tabakovi─ç u odgovoru.

Ne dolaze samo Rusi

Ona je rekla i da inflacija u Srbiji ne─çe dovesti do otpuštanja. Kako je istakla "ne dolaze u Srbiju samo Rusi, ve─ç i porodice iz drugih zemalja poput Nema─Źke, jer im to posao omogu─çava. Srbija je po┼żeljno mesto za ┼żivot", zaklju─Źila je.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE