Obrenovac, 08.12.2022

POSKUPELA HRANA


Izvor: Espreso/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 06.08.2022.
Ove cene o─Źekuju srpske studente u domovima od 1. oktobra

Foto:BETA / Ana Slovi─ç


U ─Źetrnaest studentskih domova u Beogradu smešteno je deset i po hiljada akademaca. Trenutno, me─Ĺutim, u prestonici boravi njih hiljadu i dvesta. Kapaciteti ─çe se popuniti do 20. avgusta kada po─Źinje ispitni rok.

Sa novom akademskom godinom sti┼żu i nove cene u domovima, koje su i dalje daleko pristupa─Źnije od onih za iznajmljivanje soba tokom studija. A školovanje ─çe biti skuplje na pet fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Studente sve više interesuje boravak u studentskim domovima. Zato u Ustanovi Studentski centar Beograd programe, kao i na─Źin ishrane, prilago─Ĺavaju potrebama mladih.

- Bukvalno imam sve u ovom domu. Od sportskih terena, sportske sale, teretane, vešeraja u svakom domu, sobe su ekstra opremljene - ka┼że student veterine Stefan Milovanovi─ç.

Direktor ove ustanove Goran Mini─ç ka┼że da imaju i posebne apartmane za osobe sa invaliditetom.

- U okviru našeg doma 'Mika Mitrovi─ç' se nalaze posebni apartmani koji su prilago─Ĺeni za one studente koji koriste kolica. Tako─Ĺe, u tom domu se nalazi elektronska u─Źionica koja je prevashodno namenjena slepim i slabovidim studentima - navodi Mini─ç.

Napominje da se konstantno uskla─Ĺuje jelovnik sa potrebama korisnika.

- Mi smo u prethodnom periodu uveli mo┼żda i desetak novih jela, ali smo se trudili da zadr┼żimo i neka stara tradicionalna jela - napominje Mini─ç.

Cene od 1. oktobra

Od 1. oktobra studenti ─çe mese─Źno, u zavisnosti od kategorije doma, za sobu izdvajati izme─Ĺu 1.500 i 2.790 dinara. A za sva tri obroka dnevno, izdvaja─çe 266 dinara.

- Pa ja sam i ┼żivela privatno. ┼Żivela sam u stanu. Izdvajala sma dosta više, mnogo više nego sada, a kvalitetom stanovanja sam zadovoljnija ovde - ka┼że studentkinja Poljoprivredng fakulteta Dragana Tepav─Źevi─ç.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Ana Gr─Źi─ç isti─Źe da su cene privatnih smeštaja za studente trenutno previsoke.

- Cene koje su, da ka┼żem, studentima dosta privla─Źnije, jednostavnije mogu iza─çi na kraj sa svojim bud┼żetima u odnosu na cene privatnih smeštaja u Beogradu. Na primer, na Vo┼żdovcu, u blizini Fakulteta politi─Źkih nauka, da ka┼żem, samo jedna soba u kojoj student mo┼że da ┼żivi privatno ne kre─çe se ispod trista evra - isti─Źe Gr─Źi─çeva.

Iznos stipendije pokriva trošak studentskog doma

Ministarstvo prosvete svake godine tri meseca pre po─Źetka školske godine raspisuje konkurs za stipendije i kredite. Pokrivaju troškove ┼żivota u studentskom domu.

- U protekloj godini Ministarstvo prosvete je dodelilo 7.900 stipendija i 6.790 studentskih kredita. Ministarstvo prosvete dodeljuje i stipendije za izuzetno nadarene studente i u protekloj godini je broj takvih dodeljenih stipendija 1.177 - ka┼że pomo─çnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milutin ─Éurovi─ç.

Zna─Źajna stavka u bud┼żetu za akademce su i ud┼żbenici.

- Neki fakulteti obezbe─Ĺuju odre─Ĺeni broj ud┼żbenika besplatno za svoje studente. Tu su naravno uvek i akcije koje mi radimo kao studentski parlement gde stariji studenti mogu svoje knjige dati mla─Ĺim kolegama, i one se tako godinama smenjuju kroz niz generacija. Ali opet, na svakom fakultetu postoje skriptarnice gde studenti kupuju knjige koje su od profesora direktno sa fakulteta, one su im najviše potrebne za studije - ka┼że Ana Gr─Źi─ç.

Mladi su i ove godine konkurisali na dva ili više fakulteta ili više smerova istog fakulteta o─Źekuju─çi pre svega bud┼żetski status. One koji ─çe sami finansirati svoje školovanje nove, više cene, do 10 odsto, o─Źekuju na pet fakulteta Univerziteta u Beogradu, a to su Biološki, Rudarsko-geološki, Tehnološko-metalurški, Ekonomski i Fakultet organizacionih nauka.

 
 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE