Obrenovac, 08.12.2022

PLATA OD BEDE DO LUKSUZA!


Izvor: Kurir.rs/Alo/Lokalne novine | Obrenovac, 01.09.2022.
Ovo je najtraženije zanimanje pred 1. septembar, NAJVEĆI HAOS ZA NJIMA BIĆE ZA 20 DANA!

Foto:Profimedia


Među uslovima koje treba da ispunjavaju nalaze se - aktivno služenje svetskim jezicima, fakultetska diploma, nekoliko godina iskustva, vozačka dozvola, ali i da umeju da kuvaju i peglaju

Oduvali su me i rekli da je sramota što sam se prijavila na njihov oglasOvako svoju ispovest počinje Nataša Jović, diplomirani sociolog, koja posao dadilje obavlja još od studentskih dana. Iako ovih dana gotovo svi traže nekoga ko će njihovu decu da odvodi, dovodi i pomaže im oko škole, uslovi koje roditelji postavljaju su, najblaže rečeno, preterani.

Oglasa je mnogo, kako od roditelja, tako i od devojaka i žena koje su spremne da obavljaju ovaj posao. Međutim, da dođe do poklapanja ove dve strane očigledno je veoma teško. Kako za kaže Nataša Jović, zahtevi s kojima se pre nekoliko dana susrela potpuno su nenormalni.

- Otišla sam na ugovoreni sastanak nakon što smo se čuli preko telefona. Delovali su fino. Onda je krenulo unakrsno ispitivanje. Gde su mi preporuke, jesam li radila kod otmenijih porodica, znam li pravila bontona... - kaže Nataša, i dodaje da je pomislila da je u redu što drže do manira, međutim, uskoro razgovor više nije bio prijatan.

- Nakon što su me pitali koliko dobro govorim nemački i francuski, a ja se našalila da znam da izjavim ljubav, oboje su pozeleneli. Došli su do toga da sam bezobrazna jer sam se osilila da se prijavim bez znanja jezika:

- Hajde što ste došli bez pismenih preporuka, nego i što se na račun svoje gluposti šalite! Mislite da bih dozvolila da mi dete raste uz nekoga neobrazovanog? Nečuveno! - rekli su joj i demonstrativno ustali od stola.

Kako kaže, na kraju je morala da plati i njihov „otmeni“ račun.

Ovo je samo jedan od bizarnih uslova koji se postavljaju dadiljama. U drugim oglasima se traži potvrda o vakcinaciji, kopija diplome, potvrda o stalnim edukacijama...

Plata od bede do luksuza

S druge strane je plata, koja je u nekim oglasima na zavidnom nivou, pa za angažman od četiri sata svakog radnog dana sleduje plata od 60.000 dinara. Drugi pak nude sramno nisku platu, pa za osam do devet sati svakog radnog dana i povremeno čuvanje vikendom nude 50.000.

Kako su objasnili iz jedne agencije za dadilje, način plaćanja zavisi od dogovora, ali važe i neka nepisana pravila.

- Plaćanje zavisi od dogovora. Kada su u pitanju srednjoškolke i studentkinje koje, na primer, uzimaju dete iz škole i s njim borave par sati do dolaska roditelja s posla, plaćene su po satu od 200, 300, pa do 1.000 dinara po satu – kaže Ivana Mirković, koja je rešila da osnuje agenciju nakon što je videla da je potražnja ogromna, a mesečne plate su između 20.000 i 100.000 dinara.

Najveći problem do 19. septembra

U većini škola koje imaju organizovan boravak dece nakon nastave ta usluga počinje da važi 19. septembra, a roditelji uglavnom ne mogu da uzmu odsustvo za ceo taj period.

- Mi smo doslovno svaku dadilju iz sistema negde poslali za taj period. Tada je najveći problem i navala - kaže vlasnica agencije.

Dodatna poteškoća je, navodi, to što roditelji za ovaj posao traže ozbiljne, starije žene koje će menjati baka-servis.

- Naš zaključak je da se ljudi sve više sa setom sećaju vremena kada su u istom domaćinstvu živeli baba, deda, mama, tata, stric, strina i sva njihova deca, jer je tada uvek imao ko da čuva najmlađe – zaključuje ona.

Uslovi – izuzetni

„Prednost imaju kandidati VASPITAČKE struke, nepušači, slobodni za putovanja s porodicom, spremni za smenski rad, povremeno spremanje stana.“

„Potrebna devojka koja će čuvati decu popodne (uvek su u prepodnevnoj smeni), po potrebi ostajati i uveče sa njima.“

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE