Obrenovac, 08.12.2022

ŠKOLE PRIPREMAJU PLAN UŠTEDE ELEKTRIČNE ENERGIJE


Izvor: Kurir.rs/Euronews Srbija/Lokalne novine | Obrenovac, 19.09.2022.
Du┼żi raspust, skra─çeni ─Źasovi

Foto:Kurir/T.I.


Svim školama u Srbiji stiglo je obaveštenje da naprave plan uštede energije za 15 odsto. Iz Foruma beogradskih gimnazija predla┼żu Ministarstvu prosvete da se zimski raspust produ┼żi i pomeri na drugu polovinu januara do polovine febrauara, a savetuje i skra┼żenje ─Źasova za pet, odnosno 15 minuta u najhladnijim danima.

Zahtev školama da naprave plan uštede energije stigao je od Ministarstva rudarstva i energetike, preko resornog Ministarstva prosvete. U dopisu se navode da ustanove odrede lica koja ─çe se starati o smanjenju potrošnje energije, da se pripremi plan mera štednje u visini od najmanje 15 odsto na mese─Źnom nivou, kao i da se svi zaposleni obaveste o merama i preporukama za štednju.

Svim ustanovama dat je rok da do 15. septembra dostave Ministarstvu energetike plan uštede po mesecima. Preporuka za kasnije je da se jednom mese─Źno, do 15-og u mesecu Ministarstvu dostavi izveštaj o realiozaciji plana uštede, razlozima za odstupanje zadatih ušteda, kao i problemima u sprovo─Ĺenju mera.

Forum beogradskih gimnazija zatra┼żio je od Ministarstva prosvete da tom problemu pristupi sistemski, a ne da se odgovornost prebaci na škole, zaposlene i direktore.

"Ako nas je korona iznenadila i zatekla nespremne, o─Źekujemo od ministra prosvete da ovom problemu, za koji znamo ve─ç više meseci, pristupi krajnje ozbiljno. Smatramo da Kalendar obrazovno – vaspitnog rada za ovu školsku godinu nije prilago─Ĺen aktuelnoj energetskoj situaciji", navodi se u saopštenju Foruma (sindikata zaposlenih u beogradskim gimnazijama).

Produ┼żenje zimskog raspusta

Iz Foruma pozivaju Ministarstvo prosvete da se hitno razmotri nekoliko mogu─çnosti koje bi mogle doprineti smanjenju potrošnje energenata. Predla┼żu da se revidirati Kalendar obrazovno-vaspitnog rada produ┼żavanjem zimskog rasputa i njegovim pomeranjem na drugu polovinu januara do polovine februara uz manji broj dana prole─çnog raspusta.

Smatraju da bi uštedi energenata doprinelo i skra─çenje trajanja ─Źasova sa 45 na 40 minuta, ─Źime ─çe se skratiti boravak dece u školama za ukupno jedan sat i deset minuta, kao i skra─çenje trajanja ─Źasova sa 45 na 30 minuta tokom najhladnijeg perioda godine.

"Forum beogradskih gimnazija razume i podr┼żava predloge za mere štednje, ali smatramo da su nam osim pojedina─Źnih rešenja na nivou škola, potrebna i sistemska rešenja koja podarazumevaju odgovornost onih koji rukovode sektorom obrazovanja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo: Prati─çemo energetsku situaciju

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija ka┼żu da su na inicijativu i zahtev ministarstva nadle┼żnog za pitanje energetike, uputili školama preporuke i mere za uštedu elektri─Źne energije.

Napominju da je preporuke i mere propisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za sva javna preduze─ça, javne ustanove (u koje spadaju i ustanove obrazovanja), jedinice lokalne samouprave, te da je re─Ź o opštim preporukama za uštedu elektri─Źne energije u narednom periodu.

"Škole ─çe postupiti po dopisu, sagledati svoje mogu─çnosti i obavestiti Ministarstvo rudarstva i energetike. Osim toga Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ─çe zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pratiti energetsku situaciju i u skladu sa njom razmatrati i preduzimati sistemske mere (poput izmena Školskog kalendara) ukoliko bude bilo potrebno, ali je svakako va┼żno da sagledamo mogu─çnost ušteda energije i na nivou pojedina─Źnih ustanova", navode iz Ministarstva prosvete.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE