Obrenovac, 13.05.2021

PLA─ćANJE POREZA U MAJU


Izvor: Kurir.rs/Mondo/Lokalne novine | Obrenovac, 04.05.2021.
Ovo su 4 najva┼żnija datuma

Foto:Shutterstock


Po─Źetak maja doneo je spajanje više slobodnih dana povodom dva velika praznika kada se ve─çina gra─Ĺana opredelila da svoj odmor provede van grada. Po završetku odmora i vra─çanju u gradove o─Źekuju nas obaveze prema dr┼żavi, pla─çanje poreza, a ovo su ─Źetiri bitna datuma - 5, 10, 17. i 31. maj.

05.05.2021.

Pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neispla─çene zarade za mart 2021. godine.

Poslodavac je du┼żan da doprinose obra─Źuna i uplati istovremeno sa isplatom zarade, razlike zarade ili ugovorene naknade za privremene i povremene poslove. Ukoliko ne isplati zaradu do poslednjeg dana u teku─çem mesecu za prethodni mesec, poslodavac je du┼żan da najkasnije do tog roka obra─Źuna i uplati doprinose za prethodni mesec na najni┼żu mese─Źnu osnovicu doprinosa.

U suprotnom, nadle┼żna organizaciona jedinica Poreske uprave, po slu┼żbenoj du┼żnosti, a na osnovu raspolo┼żivih podataka, obra─Źunava doprinose u ime i za ra─Źun poslodavca. Dostavljanje obaveštenja o zaklju─Źenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu.

Isplatioci prihoda po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa du┼żni su da dostave prijavu i obaveštenje do petog u mesecu za ugovore zaklju─Źene u prethodnom mesecu. Obaveštenja se podnose na obrascu OZU, uz koji se podnose i kopije svih zaklju─Źenih ugovora u prethodnom mesecu.

Dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplata sredstava Svi poslodavci koji imaju obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom du┼żni su da dostave odgovaraju─çi izveštaj nadle┼żnoj jedinici Poreske uprave prema svom sedištu na obrascu IOSI. Obrazac se dostavlja najkasnije do petog u mesecu za prethodni mesec, bez obzira na koji na─Źin je obaveza izvršena u prethodnom mesecu. Poslodavci nemaju obavezu dostavljanja drugih dokaza uz sam obrazac izveštaja.

10.05.2021.

Podnošenje poreske prijave i pla─çanje poreza na premije ne┼żivotnih osiguranja za prethodni mesec.

Poreski obveznik poreza na premije ne┼żivotnog osiguranja je društvo za osiguranje. Prijave se podnose na obrascu PP-PPNO, bez obzira da li postoji obaveza pla─çanja za taj mesec.

Podnošenje poreske prijave i pla─çanje PDV za prethodni mesec od strane poreskog du┼żnika iz ─Źlana 10. Zakona o PDV. Poreski du┼żnik koji nije obveznik PDV du┼żan je da za promet dobara i usluga obra─Źuna i plati PDV i podnese poresku prijavu za poreski period, odnosno mesec u kojem je nastala poreska obaveza. Prijava se podnosi na obrascu PP PDV.

17.05.2021.

Pla─çanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec

Preduzetnik koji vodi poslovne knjige mese─Źnu akontaciju poreza pla─ça u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu podnete poreske prijave PPDG-1S. Preduzetnik koji porez pla─ça na paušalno utvr─Ĺen prihod akontaciju poreza pla─ça u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu rešenja Poreske uprave.

Podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak gra─Ĺana za prethodnu godinu. Poreska prijava se podnosi na obrascu PPDG-2R - Poreska prijava za utvr─Ĺivanje godišnjeg poreza na dohodak gra─Ĺana. Pla─çanje doprinosa za sveštenike i verske slu┼żbenike, za doma─çe dr┼żavljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec.

Obveznici doprinosa – sveštenici i verski slu┼żbenici, doma─çi dr┼żavljani zaposleni u inostranstvu i inostrani penzioneri pla─çaju mese─Źnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u roku od 15 dana po isteku meseca na osnovu rešenja Poreske uprave. Pla─çanje doprinosa za samostalne umetnike za drugi kvartal 2021. godine. Obveznici doprinosa su samostalni umetnici koji pla─çaju tromese─Źnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na osnovu rešenja Poreske uprave. Pla─çanje doprinosa za poljoprivrednike za drugi kvartal 2021. godine.

Obveznici doprinosa su poljoprivrednici koji pla─çaju tromese─Źnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na osnovu rešenja Poreske uprave. Podnošenje poreske prijave i pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osniva─Źe, odnosno ─Źlanove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O - Poreska prijava o obra─Źunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osniva─Źe, odnosno ─Źlanove privrednog društva. Podnošenje poreske prijave i pla─çanje PDV za prethodni mesec.

Poreski obveznici koji su se evidentirali za PDV i kojima je poreski period kalendarski mesec du┼żni su da podnesu poresku prijavu PP PDV i plate obra─Źunati PDV u roku od 15 dana po isteku meseca. Tako─Ĺe, obveznik PDV dostavlja nadle┼żnom poreskom organu, uz poresku prijavu PDV i obrazac PID PDV 1- prete┼żni izvoz dobara u inostranstvo za prethodni mesec, ako je u tom mesecu ispunio jedan od kriterijuma da postane obveznik PDV koji prete┼żno vrši promet dobara u inostranstvo.

Pla─çanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec. Obveznici poreza na dobit pravnih lica vrše pla─çanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec na osnovu podnete PP PDP prijave. Pla─çanje obra─Źunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca. Obveznik akcize je du┼żan da obra─Źunatu akcizu uplati najkasnije 15. dana u mesecu za iznos akcize obra─Źunat za period od 16. do kraja prethodnog meseca. Podnošenje poreske prijave za obra─Źun akcize za prethodni mesec. Obveznik akcize obavezan je da utvr─Ĺenu obavezu po osnovu akcize iska┼że u poreskoj prijavi koju podnosi Poreskoj upravi na propisanom obrascu PP OA najkasnije u roku od 15 dana po isteku kalendarskog meseca za taj mesec.

Podnošenje prijave o obra─Źun akcize na elektri─Źnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec. Obveznik akcize obavezan je da utvr─Ĺenu obavezu po osnovu akcize na elektri─Źnu energiju iska┼że u poreskoj prijavi koju podnosi Poreskoj upravi po isteku kalendarskog meseca u kojem se vrši o─Źitavanje, na propisanom obrascu PP OAEL i obra─Źunatu akcizu plati u periodu za podnošenje poreske prijave, odnosno najkasnije u roku od 15 dana po isteku kalendarskog meseca u kojem je izvršeno o─Źitavanje potrošnje elektri─Źne energije.

31.05.2021.

Pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neispla─çene zarade za april 2021. godine

Poslodavac je du┼żan da doprinose obra─Źuna i uplati istovremeno sa isplatom zarade, razlike zarade ili ugovorene naknade za privremene i povremene poslove. Ukoliko ne isplati zaradu do poslednjeg dana u teku─çem mesecu za prethodni mesec, poslodavac je du┼żan da najkasnije do tog roka obra─Źuna i uplati doprinose za prethodni mesec na najni┼żu mese─Źnu osnovicudoprinosa.

U suprotnom, nadle┼żna organizaciona jedinica Poreske uprave, po slu┼żbenoj du┼żnosti, a na osnovu raspolo┼żivih podataka, obra─Źunava doprinose u ime i za ra─Źun poslodavca. Pla─çanje obra─Źunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu. Obveznik akcize je du┼żan da obra─Źunatu akcizu uplati najkasnije poslednjeg dana u mesecu za iznos akcize obra─Źunat u periodu od 1. do 15. dana u mesecu, piše na sajtu Poreske uprave.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE