Obrenovac, 08.12.2022

KOLIKO KOŠTA ĐAK PRVAK?


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 02.09.2022.
Roditelji se hvataju za glavu zbog ABNORMALNIH CENA, a tu je i KORONA SET

Foto:Zoran Jevtić


Polazak u prvi razred prekretnica je u životu svakog deteta, pa i njegovih roditelja, a ove godine prvi susret sa učionicom ostaje u senci koronavirusa i podužeg spiska za nabavku potrebnih knjiga, pribora i prateće opreme, za šta je neophodno izdvojiti najmanje dvesta evra, odnosno oko 21.000 dinara!

Nastavnik razredne nastave podelio je spisak za nabavku za đake prvake u kojem se, osim obaveznog kompleta udžbenika, koji se kreće od 8.100 dinara pa naviše, obaveznog ranca i pernice, nalazi i neophodna oprema.

Od ukupno devet predmeta, uključujući i izborne, prvaci treba da kupe za obavezna četiri predmeta sedam svezaka, za koje je potrebno izdvojiti minimum 105 dinara za najjeftinije neukoričene sveske, ili 490 dinara za najjeftinije ukoričene sveske.

Za pisanje je obavezno kupiti tri obične olovke, plavu i crvenu hemijsku olovku, penkalo i piši-briši olovku, drvene bojice, gumicu, rezač i mali lenjir, što dolazi u sklopu pernice od minimum 500 dinara. Za matematiku neophodan je i komplet lenjira od 100 dinara.

Za likovnu kulturu spisak je malo duži, pa treba obezbediti: blok broj 5, tempere, vodene boje, voštane boje, komplet četkica, paletu, posudu za vodu, krpu, flomastere, plastelin, samolepivi kolaž-papir i kesu za blok, za šta treba izdvojiti od 2.500 dinara pa naviše. Za fizičko vaspitanje učenici treba da imaju posebne patike, trenerku ili helanke, majicu kratkih rukava i vijaču.

Korona set

Osim obavezne opreme, učitelji preporučuju da đaci imaju i prateću opremu, naročito zbog koronavirusa, jer je strogo zabranjeno razmenjivanje između učenika.

“U uslovima koronavirusa veoma je važno da učenici uvek pri ruci imaju i rezervnu masku, toalet-papir, vlažne maramice, antibakterijski gel za ruke i ubruse ili papirne maramice za ruke”, rekla nam je učiteljica iz jedne beogradske osnovne škole, napominjući da pojedine škole traže da đaci nose svoju flašicu sa vodom i da obavezno doručkuju kod kuće.

Novi trendovi: Mobilni ili pametni sat

S pojavom novih tehnologija menjaju se i potrebe učenika, pa mnogi roditelji odlučuju da svom prvačetu kupe mobilni telefon, pametni sat, tablet, ajped ili čak i kompjuter, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti. Učitelji zbog toga apeluju da se deci ograniči vreme korišćenja ovih uređaja i da ih koriste samo onda kada je to neophodno, isključivo u svrhu učenja i komunikacije sa roditeljima.

Činjenice / Šta torba za prvaka mora da ima

– Ojačanje za leđa (obavezno)

– Mekane, široke podesive pojaseve koji treba da budu široki i tapacirani

– Barem nekoliko pregrada za sortiranje knjiga i svezaka

– Da je izrađena od čvrstog, najbolje nepromočivog materijala

– Ima što čvršće dno – ali da ne utiče mnogo na težinu

– Ima sa strane džepove za flašicu

– Može da se pere

Foto: Pixabay/NeiFo

Tabela – Cenovnik školske opreme

Pisaći sto 2.000-15.000

Komplet udžbenika 7.000-8.100

Ranac sa ojačanjem za leđa 2.000-12.000

Pernica sa olovkama i bojicama 500-1.500

Komplet svezaka 105-490

Vreća za opremu za fizičko 600-1.500

Patike za fizičko 3.000-10.000

Trenerka za fizičko (komplet) 2.000-10.000

Pribor za likovno 2.500-3.000

Majica za fizičko 400

Vijača za fizičko 150

Sredstva za zaštitu (2 maske, gel, papirne i vlažne maramice) 350

Ukupno 20.605-62.490

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE