Obrenovac, 08.12.2022

SKRA─ćENJE ─îASOVA I POMERANJE RASPUSTA?


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 21.09.2022.
Ovo su predlozi za uštedu struje u školama tokom zime

Foto:Shutterstock


Tokom nekoliko poslednjih godina, zbog korone, prethodno i gripa, "u hodu" je bilo izmena kalendara, mnogi se se─çaju i 2012. kada je zbog zavejanih ulica i puteva i polarne hladno─çe, za ─Ĺake u nekim mestima uveden prinudni raspust, a da li ─çe sada i zbog energetske krize u─Źenici manje sati i dana provesti u školskim klupama, ostaje da se vidi.

NALO┼ŻENA UŠTEDA OD 15 ODSTO

Školama su pre oko nedelju dana stigle preporuke i mere za uštedu elektri─Źne energije za najmanje 15 odsto, koje je za javna preduze─ça i javne ustanove propisalo Ministarstvo rudarstva i energetike. Obrazovne ustanove su du┼żne da svakog 15. u mesecu ministarstvu dostave izveštaj o realizaciji pomenutog plana, problemima u sprovo─Ĺenju, ukoliko ih ima, ali i da odrede lica koja ─çe se starati o smanjenju potrošnje energije, kao i da se svi zaposleni obaveste o merama i preporukama za štednju.

Pojedini prosvetni radnici smatraju da ─çe biti teško u tom procentu ostvariti uštedu, dok iz Foruma beogradskih gimnazija imaju konkretne predloge koji mogu doprineti uštedi, a ti─Źu se vremenskog trajanja po ─Źasu i pomeranja raspusta.

Iz Foruma pozivaju Ministarstvo prosvete da sistemski reguliše na─Źin na koji ─çe se štedeti elektri─Źna energija, kako se ne bi ova obaveza svodila na svaku školu pojedina─Źno. Predsednik Foruma Aleksandar Markov navodi da je Ministarstvo prosvete prosledilo školama dopis "kojim se zahteva pove─çana pa┼żnja u cilju uštede elektri─Źne energije, kako bi se spre─Źili problemi u redovnom snabdevanju strujom".

"Forum beogradskih gimnazija o─Źekuje od Ministarstva prosvete da ovom problemu pristupi sistemski, umesto što ─çe, kako nam deluje, odgovornost biti preba─Źena na škole, zaposlene i direktore. Ako nas je korona iznenadila i zatekla nespremne, o─Źekujemo od ministra prosvete da ovom problemu, za koji znamo ve─ç više meseci, pristupi krajnje ozbiljno", ka┼że Markov i dodaje da kalendar obrazovno-vaspitnog rada za ovu školsku godinu nije prilagoden aktuelnoj energetskoj situaciji.

MARKOV: ─îASOVI PO 40 MINUTA

Prema njegovim re─Źima "paradoks je da je u uslovima ote┼żanog snabdevanja energenata, prilikom planiranja kalendara ove školske godine skra─çen zimski raspust srednjoškolcima, zbog ─Źega ─çe u─Źenici boraviti u školi tokom najja─Źeg zimskog talasa, što podrazumeva i ve─çu potrošnju energenata.

"Smatramo da je potrebno doneti i druge odluke koje bi doprinele ve─çoj uštedi energenata. FBG poziva Ministarstvo prosvete da hitno razmotri predloge za koje smatramo da bi mogli doprineti smanjenju potrošnje energenata, a to je da se revidira Kalendar obrazovno-vaspitnog rada produ┼żavanjem zimskog raspusta i njegovim pomeranjem na drugu polovinu januara do polovine februara uz manji broj dana prole─çnog raspusta. Zatim, skra─çenjem trajanja ─Źasova sa 45 na 40 minuta, ─Źime ─çe se skratiti boravak dece u školama za ukupno jedan sat i deset minuta, i skra─çenjem trajanja ─Źasova sa 45 na 30 minuta tokom najhladnijeg perioda godine", saopštio je Markov.

Iz Foruma poru─Źuju da razumeju i podr┼żavaju predloge za mere štednje, ali smatraju da su, osim pojedina─Źnih rešenja na nivou škola, potrebna i sistemska rešenja koja podrazumevaju odgovornost onih koji rukovode sektorom obrazovanja.

ANTI─ć: MA KAKVO SKRA─ćIVANJE...

Milorad Anti─ç iz Foruma srednjih stru─Źnih škola smatra da je gotovo nemogu─çe ostvariti preporu─Źenu uštedu od najmenja 15 odsto, i da ─Źasove ne bi trebalo skra─çivati, niti menjati kalendar raspusta.

"Bilo koje ukidanje zna─Źi ukidanje znanja u─Źeniku. Ionako smo semafor kombinacijama i stani - kreni, do─Ĺi- nemoj do─çi, uništili mnogo toga. Nisam za to. Mo┼że malo da se uštedi na sijalicama i kompjuterima, ali da li uopšte mo┼że da se uštedi 15 odsto. Moj stav je da ne mo┼że. Škole, bolnice i domovi zdravlja prvenstveno treba da budu dominatni sa strujom i zato ne vidim na─Źin za to. Eventualno da ne gori svetlo cele no─çi i da se ne koristi toliko sala. To mo┼że da se ukine, ali da od škole pravimo vrti─çe, ne. Neprimereno je", ka┼że Milorad Anti─ç.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ka┼żu da su na inicijativu i zahtev ministarstva nadle┼żnog za pitanje energetike uputili školama preporuke i mere za uštedu elektri─Źne energije.

"Re─Ź je o opštima preporukama za uštedu elektri─Źne energije u narednom periodu. Škole ─çe postupiti po dopisu, sagledati svoje mogu─çnosti i obavestiti Ministarstvo rudarstva i energetike. Pored toga, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ─çe zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pratiti energetsku situaciju i u skladu sa njom razmatrati i eventualno menjati Školski kalendar i druge sistemske mere ukoliko bude bilo potrebno", poru─Źuju iz Ministarstva prosvete.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE