Obrenovac, 08.12.2022

DA LI SU SRBI NAORU┼ŻANI DO ZUBA?


Izvor: Espreso/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 23.08.2022.
┼áta ka┼że statistika, a ┼íta istra┼żivanje?

Foto:Kurir.rs/Ana Paunkovi─ç


Koliko smo naoru┼żani – šta ka┼że zvani─Źna statistika, a šta istra┼żivanja Nakon masakra na Cetinju, u kojem je napada─Ź ubio desetoro ljudi, crnogorski MUP saopštava da oru┼żje poseduje 67.545 gra─Ĺana – odnosno da je svaki deveti stanovnik naoru┼żan.

Nezvani─Źne procene od ranije ukazuju i na to da u Crnoj Gori na jedan legalno prijavljen komad do─Ĺe barem još jedan nelegalan. Na internetu se pojavilo istra┼żivanje navodno najnaoru┼żanijih dr┼żava po glavi stanovnika. Pokazuje da tre─çe mesto dele Crna Gora i Srbija, odmah iza SAD i Jemena. Zvani─Źna statistika ipak ka┼że druga─Źije.

Istra┼żivanje koje je uznemirilo i region i Srbiju, a koje našu zemlju svrstava u sam vrh najnaoru┼żanijih zemalja sveta je, tvrde naši sagovornici, neta─Źno.

Prema podacima navedenim u tom istra┼żivanju iz 2017. godine, Srbija ima 39,1 komad oru┼żja po glavi stanovnika, što je, ka┼żu, potpuno neta─Źno. Obrazla┼żu i da institut koji je to objavio, izme─Ĺu ostalog, nije jasno razgrani─Źio broj legalnih od broja nelegalnih komada naoru┼żanja.

"U Srbiji trenutno ima oko 900.000 komada legalnog naoru┼żanja i ono se nalazi u posedu gra─Ĺana. Imamo registrovanih 580.000 legalnih vlasnika i onda kada to stavimo pod ra─Źun do─Ĺe ovako – mi imamo 12,6 odsto naoru┼żanih Srba ili imamo sedam komada oru┼żja na 100 stanovnika. Sa tim statistikama koje su legalne i javne i dostupne mi smo pretposlednji u regionu, iza nas je samo Severna Makedonija", navodi Zorica Suboti─ç iz Nacionalne asocijacije za oru┼żje Srbije, ─Źlanica Upravnog odbora.

Srbija ima jasno ure─Ĺen i javno dostupan registar vlasnika naoru┼żanja, dok npr. Nema─Źka, podse─çaju upu─çeni, nema ta─Źan broj legalno naoru┼żanih ljudi. Od 2015. Srbija pooštrava zakonske procedure za posedovanje i nabavku oru┼żja. To je, ka┼żu, uticalo i na smanjene za oko 300.000 komada, sa daljom tendencijom pada.

"Dosta su slo┼żene procedure, pre svega osoba koja ┼żeli da poseduje oru┼żje ne sme biti krivi─Źno gonjena i ka┼żnjevana, tako─Ĺe mora imati zdravstveni lekarski pregled. Osoba koja ┼żeli da poseduje oru┼żje, va┼żno je da pro─Ĺe bezbednosnu proveru od nadle┼żnog organa unutrašnjeg poslova. Svakako i da ima odgovaraju─çe uslove za dr┼żanje tog oru┼żja i mora da poseduje uverenje da je obu─Źena za rukovanje vatrenim oru┼żjem. Ono što je novi zakon doneo je što je dobro, a to je zdravstveni pregled, mora da se obnavlja na svakih pet godina ko ┼żeli da poseduje oru┼żje", isti─Źe prof. dr Vladimir Barovi─ç, ekspert za bezbednosna pitanja.

Stru─Źnjaci upozoravaju da stro┼żi zakoni i zabrana gra─Ĺanima da legalno poseduju oru┼żje, mo┼że dovesti do pove─çanog broja nelegalnog naoru┼żanja. Probleme svim zemljama pravi ulazak u trag nelegalnom naoru┼żanju. Za njegov broj koristi se termin "mra─Źna cifra".

"MUP je kroz poslednjih desetak godina izjavljivao da se tu radi o 60.000 komada oru┼żja, pa onda došli do 120.000, pa posle toga je prestao da se izjašnjava šta oni procenjuju da je u pitanju kod nas cifra koja se odnosi na nelegalno oru┼żje", dodaje Suboti─çeva.

Pitanje koliko gra─Ĺani poseduju li─Źnog oru┼żja uvek je aktuelno posle tragi─Źnih doga─Ĺaja. Nekoliko uzastopnih masovnih ubistava tu temu pokrenulo je i u SAD. Tako je Senat izglasao zakon o kontroli oru┼żja – jedan od najzna─Źajnijih o vatrenom oru┼żju u poslednjih 30 godina.

Predvi─Ĺa stro┼że provere kupaca mla─Ĺih od 21 godine i finansiranje programa za poboljšanje mentalnog zdravlja i bezbednosti u školama u vrednosti od 15 milijardi dolara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE